Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η Ελληνική ΑΟΖ η δύναμη να βγει η Πατρίδα μας από την κρίση

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ...

24/05/2017
http://www.pronews.gr/portal/sites/default/files/styles/830x420/public/GALLERY/TerastioKoitasma.jpg?itok=OBOezjwn
του Γιάννη Πετρίδη

Αναλύσεις των ερευνών που διεξήγαγαν οι εταιρείες PGS και Spectrum και παρουσιάστηκαν στο διεθνές Συνέδριο του Γεωλογικού Κέντρου Ερευνών του Λονδίνου (London Geological Society) στις 12 Δεκεμβρίου 2016, προσδιόρισαν με ακρίβεια τις θέσεις γεωτρητικών στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ το μέγεθος τους ξεπερνά κάθε προηγούμενη προσδοκία. 
Συγκεκριμένα, νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης και μέσα στην αβυσσική πεδιάδα του Ιονίου πελάγους υπάρχουν δύο τεράστια «αντίγραφα» του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ», όπου το πρώτο βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και σύμφωνα με την Spectrum είναι 10 φορές μεγαλύτερος από το «βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ» καλύπτοντας μία επιφάνεια 5.000 km2.

Το ελληνολιβυκό κοίτασμα περιέχει τουλάχιστον 1.500 Tcf ή 43 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm)!

Εάν λάβουμε υπόψιν ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου είναι το South-Pars του Κατάρ-Ιράν με 1.235 Tcf ή 35 Tcm με επιφάνεια 7.500 km2, τότε  νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκεται το Νο.1 κοίτασμα στον κόσμο Βιογενούς Φυσικού Αερίου!

Μια ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τη τύχη της χώρας και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα της οικονομικής σκλαβιάς που της έχει επιβληθεί, αν βέβαια καταφέρουν οι πολιτικές ηγεσίες να αξιοποιήσουν το κοίτασμα προς όφελος μας και δεν το αρπάξουν και αυτό οι δανειστές.

Μόνο αυτό το κοίτασμα ή για την ακρίβεια μέρος αυτού του κοιτάσματος, περίπου το 60%, φαίνεται να βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ της Λιβύης και αρκεί για την αποπληρωμή ολόκληρου του χρέους σε βάθος 15ετίας!

Και κάτι πολύ σημαντικό: Αντίθετα με τα κοιτάσματα του Αιγαίου και της Ανατολής Μεσογείου που βρίσκονται μέσα στην δυνητική ελληνική ΑΟΖ, αυτό απέχει από τις περιοχές "γεωστρατηγικής τριβής" με την Τουρκία! Εδώ πρόβλημα απειλών και διεκδικήσεων δεν υπάρχει, αντίθετα συνεργατικά με την Ιταλία και την Λιβύη, το κοίτασμα μπορεί να αποβεί και λόγω της εγγύτητάς του με την Ευρώπη σε ενεργειακό κέντρο του μέλλοντος ολόκληρης της ηπείρου.!

Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη σαρώσει με σεισμικές καταγραφές νέας γενιάς όλη σχεδόν την Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, Λιβύης, Λιβάνου, Κύπρου & Αιγύπτου.

Επίσης η γεωφυσική Εταιρεία των ΗΠΑ «ΙΟΝ» έκαν σεισμικές καταγραφές στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης στο νότιο Ιόνιο πέλαγος μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος ενώ ταυτόχρονα επεξεργάστηκε εκ νέου μαζί με την εταιρεία Spectrum παλαιότερες σεισμικές καταγραφές στην ίδια περιοχή.

Οι δύο εταιρείες, ερμήνευσαν και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης του συνόλου των καταγραφών αυτών στο Λονδίνο. 

Με δεδομένο ότι η Spectrum αναφέρει ότι οι στόχοι κοιτασμάτων «τύπου Ζορ» είναι επαναλαμβανόμενοι διατρέχοντας τα κυπριακά Οικόπεδα 10 & 11 της Exxon Mobil & TOTAL μέχρι το Οικόπεδο 12 της Noble, είναι φανερό ότι οι στόχοι που διαπιστώθηκαν από την Spectrum μέσα στη λιβυκή ΑΟΖ θα μπορούσαν επίσης να επαναλαμβάνονται εντός της ιταλικής ΑΟΖ αλλά και μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.

Τον Σεπτέμβριο δε του 2015 η ανακάλυψη με γεώτρηση του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ από την Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, οδήγησε σε σημαντικές ανατροπές του τρόπου αναζήτησης και εντοπισμού συγκεντρώσεων υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο. 

Το νέο αυτό ερευνητικό γεωλογικό μοντέλο, προσέθεσε νέες σημαντικότατες ερευνητικές γιγαντιαίες προσδοκίες κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Να σημειώσουμε ότι μέχρι μόλις πριν ένα χρόνο οι πετρελαϊκές εταιρείες αναζητούσαν στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλειστικά στόχους ψαμμιτικών ταμιευτήρων υδρογονανθράκων. 

Παράλληλα διαπίστωσαν ότι μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τέσσερα κοιτάσματα επιπέδου Ζορ και στον Λίβανο επιπλέον άλλοι τρία παρόμοια.

Όσον αφορά το κοίτασμα Ζορ γνωρίζουμε ότι έχει επιφάνεια 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα (km2) και περιέχει τουλάχιστον 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Τcf) βιογενούς αερίου.

 Τι ανακαλύφθηκε κοντά στην Κρήτη που βάζει "βόμβα" στο διεθνές σκηνικό
Τι ανακαλύφθηκε κοντά στην Κρήτη που βάζει "βόμβα" στο διεθνές σκηνικό
Σάββατο, 27 Μαΐου 2017 21:43

Ποια η αντίδραση της Ελλάδας
Υπεράνω κάθε προσδοκίας και πρόβλεψης είναι τα δεδομένα που έρχονται από διεθνείς μελέτες για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Συγκεκριμένα, νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης και κοντά στα σύνορα της ελληνολιβυκής θάλασσας υπάρχουν δύο τεράστια «αντίγραφα» του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος «ΖΟΡ», όπου το πρώτο βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και σύμφωνα με διεθνείς και Έλληνες επιστήμονες είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το «βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ» καλύπτοντας μία συνολική επιφάνεια της τάξεως των 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων!
Μιλώντας με τεχνικούς όρους, το κοινό κοίτασμα Ελλάδας-Λιβύης περιέχει τουλάχιστον 1.500 Tcf ή 43 Τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο! Με άλλα λόγια, η πλήρης αξιοποίησή του και πώληση του αερίου σε σημερινές τιμές αγοράς αποπληρώνει το ελληνικό χρέος σε βάθος 15ετίας! Εάν λάβουμε δε υπ’ όψη ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου είναι το South-Pars του Κατάρ-Ιράν με 1.235 Tcf ή 35 Tcm με επιφάνεια 7.500 km2, τότε διαπιστώνουμε ότι Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα μπορούσε να βρίσκεται το Νο.1 μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο Φυσικού Αερίου!
          
Όπως εξηγεί και ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος, Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών: " Επειδή γνωρίζουμε ότι από ερευνητική σκοπιά το παραπάνω θέμα απασχολεί την Ιταλική πλευρά η οποία είναι μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει η Ελλάδα -που παλαιότερα είχε συζητήσει την δυνατότητα σύνδεσης Λιβύης & Ελλάδος με αγωγό φυσικού αερίου- να ενώσει τις δυνάμεις της με την Ιταλία, ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να διευθετήσει τα θαλάσσια όρια της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) με τη Λιβύη, ιδιαίτερα δε τα όρια του τριπλού σημείου οριοθέτησης μεταξύ Ιταλίας, Λιβύης & Ελλάδος.
Να καταλήξουμε ότι με δεδομένο ότι η Spectrum αναφέρει ότι οι στόχοι κοιτασμάτων «τύπου ΖΟΡ» είναι επαναλαμβανόμενοι, σεισμικών καταγραφών μήκους 310 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την ελληνική λεκάνη του Ηροδότου) διατρέχοντας τα Κυπριακά Μπλοκ (γεωτεμάχια) 10 & 11 της ExxonMobil & TOTAL μέχρι το Μπλοκ 12 της Noble, είναι φανερό ότι οι στόχοι που διαπιστώθηκαν από την Spectrum μέσα στη Λιβυκή ΑΟΖ θα μπορούσαν επίσης να επαναλαμβάνονται εντός της Ιταλικής ΑΟΖ αλλά και μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ".
       
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικά για την χώρα μας και μάλιστα μακριά από τις "θερμές" περιοχές του Αιγαίου και της Κύπρου. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι πολιτική θέληση και επιμέρους διαπραγματεύσεις για την αξιοποίηση αυτού του τεράστιου κοιτάσματος υπέρ του ελληνικού λαού.
        
(el)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

https://www.youtube.com/watch?v=vuQtTBkTB6E

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ 2017 https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=NkxGF7UCUH0


ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ  https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=bttWMO1nTFo



Η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γ.Ρίτσου (Συνέχεια)

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος  (Του Γιάννη Ρίτσου) Συνέχεια  

. Να καθίσουμε λίγο στο πεζούλι πάνω στο ύψωμα κι όπως θα μας φυσάει ο ανοιξιάτικος αγέρας μπορεί να φανταστούμε κιόλας  πως θα πετάξουμε, γιατί πολλές φορές και τώρα ακόμη ακούω τον θόρυβο του φουστανιού σαν τον θόρυβο δυο δυνατών   φτερών που ανοιγοκλείνουν και όταν κλείνεσαι μέσα σ αυτόν τον ήχο του πετάγματος νοιώθεις  κλειστό το λαιμό  τα πλευρά σου τη σάρκα σου κι έτσι σφιγμένος  μες τη διαιώνιση του γαλάζιου αγέρα μέσα στα ρωμαλέα μέτρα του ύψους δεν έχει σημασία αν φεύγεις ή αν γυρίζεις ούτε έχει σημασία που ασπρίσαν τα μαλλιά. Δεν είναι τούτη  η λύπη, η λύπη  είναι που δεν    ασπρίζει η καρδιά μου, άφησέ με ν άρθω μαζί σου.
Σ΄σιντέμου νιχεάμ΄πι πιζούλιου νσούς΄ πι τζιά:ν΄σ΄ασιέ τσι βας  ν΄ αγκουντεάστι βίμτου ντι πριμβεάρα πουτέμ σ΄αντουτσέμ΄ντι  μίντι κάντα βας ασμπουϊερέμ΄, κατσέ μούλτι  ουώρι σ΄τώρα άβ΄ντου  θόρυβου ντι φουστάνι κα θόρυβου  ντι  ντάου  β΄ρτουάσι  πεά:νι τσι  κλϊί:ντου σ΄ντισκλϊί:ντου,  σ΄κέ:ντ΄  τι  νκλϊί:τζ  νούντρου  του αχτάρι  ήχου ντι ασμπουεράρι  τσ΄ασπάρι κ΄ άϊ  κλϊισιάτου  νγκουρμάτζου, κουάστιλι ,τρούπου, σ΄ασιέ κουμ  έστ΄στρέσου νούντου (ναούντρου) αλ΄ βίνιτου βίμτου νούντου  β΄ρτόσου  ύψου μα νου άρι  σημασίϊ   άμα φούντζ  ή άμα τι τόρι  ούτι άρι σημασίϊ  κ΄ αλγκέστου   πέρλιοι .Νου ιεάστι  αϊστ΄ μιλίϊ , μιλίϊ  ιεάστι  κ΄αλγκιάστι  ίνεμα  αμεάου, αλάσιμι σγίνου  κου τίνι.    
Δημήτρης Βόγγολης

Σαρωνίδα Μάιος 2017

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γ.Ρίτσου στο Βλάχικο ιδίωμα .


Η Σονάτα του Σεληνόφωτος  (Του Γιάννη Ρίτσου)
Ανοιξιάτικο βράδυ μεγάλο δωμάτιο παλιού σπιτιού, μια ηλικιωμένη γυναίκα ντυμένη στα μαύρα η οποία έχει εκδώσει δυο τρεις ενδιαφέρουσες  ποιητικές συλλογές θρησκευτικής πνοής μιλάει σε έναν νέο. Δέν έχουν ανάψει φως  από τα  δυο  παράθυρα μπαίνει ένα αμίληχτο φεγγαρόφωτο .Η γυναίκα με τα μαύρα μιλάει στον νέο : άφησέ με να έρθω μαζί σου, τι φεγγάρι απόψε! είναι καλό το φεγγάρι , δεν θα φαίνεται π ασπρίσαν τα μαλλιά μου, το φεγγάρι θα κάνει πάλι  χρυσά τα μαλλιά μου, δε θα καταλάβεις  άφησέ με ν άρθω μαζί σου.
Σιάρα ντι πριμβεάρα του ούν ΄ν μάρι  Ουντέ:  ντι  κάσ΄ βέκλιη, ούν΄ν  μουά:σι  τσι ιεαρά  αμβισκούτ΄  του λάϊ  στράνιϊ  ,  αβεά γριψίτ΄ τρέϊ  συλλουγίϊ  τι  θρισκίϊ, σμπουρά λα ούν  τζιόνι. Νου αβεά απρίντι φώκου. Νάμισα ντι ντάουλι φυρίτζ  ιντρά φέξια ντι λούνα. Μουλιάρια  κου λάϊλι στράνιϊ , σμπουρέστι αλ τζόνι: αλάσιμι σγίνου κου τίνι, τσι λούνι΄τώρα σιάρα ! Ιάστι  μπούν΄λούνα, νου βας  σιασπούν΄ αλμπεάτσα ντι πέρλιοι νιϊ, λούνα βας φάκ΄ πάλι  γκάλμπινι πέρλιοι νιϊ, νου βας αντουκιέστ΄,αλάσιμι σγίνου  κου τίνι.

Όταν έχει φεγγάρι μεγαλώνουν οι σκιές μας  στο σπίτι, αόρατα χέρια τραβούν  τις κουρτίνες ,ένα δάχτυλο αχνό γράφει στη σκόνη του πιάνου λησμονημένο, αλλά δεν θέλω να το ακούσω, άφησέ με ν άρθω μαζί σου!

Κέ:ντ΄ άρι  λούνι,  αούμπριλοι  ανουάστι  α κάσ΄ ακρέστου, αόρατι μέ:νϊ  τράγκου  κουρτίνλιοι, σ΄ούν τζιάτζιτου  γρ΄ψιάστι  πι  σκόνεα αλ ούν  αγκρισίτου πιάνου, μα νού βόϊ  σ΄λου άβντου, αλάσιμι σγίνου  κου τίνι.

Λίγο πιο κάτω προς τη μάνδρα , ως εκεί που σβήνει  ο δρόμος και  φαίνεται η πολιτεία τσιμεντένια  και ασβεστωμένη με φεγγαρόφωτο.Τόσο αδιάφορο τόσο θετική σαν μεταφυσική που μπορείς επί τέλους να πιστέψεις πως υπάρχεις πως δεν υπάρχεις, πως ποτέ δεν υπήρξες. Δεν υπήρξε ο χρόνος  και η φθορά του , άφησέ με  ναρθω μαζί σου.

Κάμα νχίμα κ΄τα΄λα μούρου, π΄ν΄ακό  τσι  σι αστίντζι κάλεα  σ΄βεάντι  τσιμιντένια πουλιτία  ασβιστουσίτ΄κου φέξεα  ντι λούνι.Αχ΄έντου  αδιάφουρου σ΄αχ΄εντου θετικουάσ΄  σ΄πιστιψιέστ΄ κ΄ ιέστ΄μα σνού έστ΄ κάντα νου ιεράϊ βρουάρ΄.Νού ιεαρά άνιοιλιϊ  τσι΄ου ασπάρσι,αλάσιμι σγίνου  κου τίνι.    

   Δημήτρης Βόγγολης  Μάϊος 2017     -Συνεχίζεται 

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Ιδού τα επιτεύγματα της σημερινής Παιδείας(Στην προκρούστεια κλίνη των εθνομηδενιστών)

Στην προκρούστεια κλίνη των εθνομηδενιστών η Παιδεία.
Ιδού τα επιτεύγματα της σημερινής παιδείας
Συνεχίζεται επί χρόνια μια κατάπτυστη προδοσία σε βάρος του μεγάλου δημιουργήματος 
Του Ελληνικού πολιτισμού που είναι η Ελληνική γλώσσα και το σπουδαιότερο να  βάλλεται εκ των έσω.
Δεν είναι τυχαίο ότι μας παρουσιάζουν στη  γραμματική του Δημοτικού και του Γυμνασίου,  τα φωνήεντα  να είναι 4 α,ε,ι,ο, και να βάζουν και ένα 5ο το ου.
Σε όλη την Ιστορική διαδρομή της γλώσσας τα φωνήεντα ήταν επτά και φωνάζαν δυνατά!!!!
 Φωνήεν  ου δεν υπάρχει, φθόγγος ου δεν υπάρχει στη γλώσσα μας, δίφθογγος υπάρχει, συλλαβή υπάρχει, όχι όμως φθόγγος.
Το η , υ, ω, τα εξαφάνισαν, γιατί τα καταργήσανε; Γιατί στα σύμφωνα έχουν το μπ.ντ,γκ αφού τέτοιοι φθόγγοι δεν υπάρχουν στα Ελληνικά, υπάρχουν μόνο στις ξένες γλώσσες αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε  και εμείς εκεί, θα αφελληνισθούμε; όχι βέβαια..Δια νόμου δεν αλλάζει η γλώσσα παρά με τον χρόνο εξελίσσεται. Το κακό το έκανε ο Ράλλης με νόμο ,κατήργησε την καθαρεύουσα και θέσπισε την Δημοτική΄όμως εκεί που δεν πήγαινε η δημοτική δανείζεται από την καθαρεύουσα πχ.ο κουρέας και ο γονιός κανονικά στον. πληθυντικό στην ονομαστική έπρεπε να κάνει οι κουριοί  και γονιοί δανείστηκαν από τα τριτόκλιτα το κουρείς και γονείς
 Αφήνουν  σκοπίμως το δένδρο της φυλής( Ν. Καζαντζάκης) να μαραθούν πρώτα  τα φύλλα και σιγά- σιγά οι ρίζες του.  
 Έτσι τα παιδιά μας χάνουν την ιστορία τους, δεν θα μάθουν ποτέ ποια είναι η ρίζα τους ,η καταγωγή τους,  η φυλή τους να μην αισθανθούν την  υπερηφάνεια των προγόνων τους   και να μην εμπνευσθούν από την ιστορία της, όταν μια ολόκληρη χιλιετία του μεσαίωνος από το 400 έως το 1400 λείπει από τα σχολικά βιβλία, αν κάνετε μια έρευνα  στους  ιστορικούς της αναγέννησης του διαφωτισμού θα διαπιστώσετε μετά βδελυγμίας να καταγγέλλουν τον μεσαίωνα ως εποχή βαρβαρότητος , σαν εποχή σκοταδισμού,σαν εποχή τυραννίας και καταπίεσης των ολίγων και με τις ευλογίες του κλήρου που ήταν στον έλεγχό τους ενάντια σε όλους τους λαούς.
Τα Ελληνόπουλα δεν τη διδάσκονται την ιστορία για να μην αντιληφθούν τον επερχόμενο Αρμαγεδώνα   για τον νέο μεσαίωνα  ο οποίος γεννήθηκε τα τελευταία  χρόνια έχοντας την κακιά εμπειρία της αναγέννησης όλων των λαών με την επιρροή που είχε  το φως  της γνώσης  που πήραν από τους Έλληνες και με την οποία κατάφεραν να επιτύχουν την ανατροπή του μεσαίωνα.   Ο νέος  μεσαίωνας  με την Νέα Τάξη Πραγμάτων άπλωσε τα πλοκάμια του και μας καταδυναστεύει . Σε άλλες χώρες η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών θεωρείται απαραίτητη για την πνευματική συγκρότηση των μαθητών. Όχι, όμως, εδώ! Τον υπουργό είχαν σπεύσει να στηρίξουν εμμέσως 45 εθνομηδενιστές φιλόλογοι καθηγητές που με δημόσια επιστολή τους είχαν ζητήσει την ολική κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών!με το επιχείρημα ότι  πλήττει ακόμη περισσότερο τους πολλούς αλλόγλωσσους μαθητές που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο και δεν έχουν γλωσσικό αίσθημα όσον αφορά τη νεοελληνική»!  Παθαίνουν αλλεργία με ό,τι εθνικό, ισοπεδώνουν τη συμβολή της Ορθοδοξίας στη διαμόρφωση του Νέου Ελληνισμού, θεωρούν το ελληνικό έθνος δημιούργημα του Δυτικού Διαφωτισμού και κατασκεύασμα των νεωτέρων χρόνων και βέβαια αμφισβητούν την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού. Απορρίπτουν όχι μόνο τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, αλλά ακόμα και τον κορυφαίο αριστερό ιστορικό Νίκο Σβορώνο.  Δεν υπάρχει εργαλείο για να αντιδράσει η κοινωνία  αλλά πρέπει να αντιδράσει  ,όσο και αν αυτό είναι έξω από τα θεσμικά της όρια..Από το 1981 που ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία σταμάτησε η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των Δασκάλων και Καθηγητών, είναι σα να λέμε δίδεις εξετάσεις στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και την άλλη μέρα ονομάζεσαι Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.
Ο γερμανοεβραϊκής καταγωγής  Κίσσινγκερ  εκμυστηρεύτηκε στα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης ένα σκοτεινό σχέδιο της κυβέρνησης Νίξον, το οποίο πιθανώς ακολουθείται ως σήμερα.
«Ο ελληνικός λαός είναι ατίθασος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ» και ο  ίδιος     μπορεί να αρχίζει με ένα τηλεφώνημα στον αόρατο δικτάτορα  Δημήτρη Ιωαννίδη ώστε να αφήσει λυτό το  καπίστρι  ενός αδίστακτου για μάταιη δόξα, όπως ο Νικόλαος Σαμψών, για να ανατρέψει τον Μακάριο. Η «πειθώς» μπορεί να επικεντρώνεται με ένα τηλεφώνημα του Κίσσινγκερ στον  Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 22 Ιουλίου 1974 για μη εμπλοκή της Ελλάδος ώστε να μη γενικευθεί η ένταση στην Κύπρο. Όπως και να γίνει αφήνει πίσω της αίμα, ορφανά, πρόσφυγες, πονεμένους.
Η Κύπρος δεν ήταν η αρχή. Ήταν η επιβεβαίωση όσων θα προκαλούσε το σχέδιο του Κίσσινγκερ να «πείσει» την Ευρώπη για την αναγκαιότητα της Pax Americana. δηλαδή της  υποτιθέμενης ειρήνης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, Ο βιασμός του κυπριακού Ελληνισμού από τους βασιβουζούκους του «Αττίλα», στα ίδια μέτρα και σταθμά των διώξεων που υπέστησαν οι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη (1955 και 1964) , μαρτυρά και κάτι ακόμα.
Ο μυστικοπαθής πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και ο άνθρωπος για τις «βρώμικες δουλειές» του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον έδειξε τις πραγματικές προθέσεις μιας γραφειοκρατικής κάστας στην Ουάσινγκτον που δεν θέλουν επ’ ουδενί λόγο να υπάρχει η Ελλάδα ή ο Ελληνισμός ή οτιδήποτε ελληνικό.
Όσο για το χρέος, όταν ο απλός πολίτης και όχι γνώστης των οικονομικών διαισθάνεται ότι  το χρέος σίγουρα βαθαίνει  ,ότι δεν είναι διαχειρίσιμο και όχι όπως το ονομάζουν (βιώσιμο. Διότι δεν έχει βίο, δεν έχει ζωή) και ότι θα αυξάνεται γεωμετρικά  δεν είναι δυνατόν οι Κυβερνητικοί οικονομολόγοι  να μην το γνωρίζουν  .
Και ενώ το γνωρίζουν συντάσσονται  ως ανθέλληνες με τους εχθρούς  της πατρίδας μας ,την οποία κατέστησαν  αδύναμη και στερούμενη της εθνικής κυριαρχίας.
            Παρόλα αυτά κανένα κράτος δεν χάθηκε εξ αιτίας της οικονομίας χρειάζεται πολιτική βούληση και τόλμη για ανακήρυξη της ΑΟΖ και εκμεταλλευόμενοι τον ορυκτό πλούτο μας της πατρίδας μας να βγούμε από την κρίση.
Δημήτρης Βόγγολης Μάιος 2017
  Πηγή: Τα Νέα-Διασπορά


Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Μαργαριτάρια στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ





Μαργαριτάρια που ακούγονται σε κάθε μας βήμα κατ επανάληψη. πχ  Ιθύνοντες  και λέκτορες να λένε:  
" ότι όταν έλθουν στην εξουσία θ αποκαταστήσουν όλες  τις αδικίες: "Ας
δούμε τι λέει το λεξικό:
Αποκατάστασις = το επαναφέρειν τινά ή τι είς την προτέραν αυτού κατάστασιν..
Με άλλα λόγια , η σωστή έκφραση είναι “Θα αποκαταστήσω το δίκαιον” και
όχι την αδικία... Αποκαθιστούμε την λειτουργία ενός μηχανήματος και
όχι την βλάβη. Αποκαθιστούμε την κόρη μας, όταν την παντρεύουμε και
αποκαθιστούμε την υγεία μας και όχι την αρρώστια.

 Ή ότι το χρέος είναι ή δεν είναι βιώσιμο, λες και το χρέος έχει ζωή
για να ζήσει, διότι  Βιώσιμος (βιόω) = ο δυνάμενος ή έχων ελπίδα να
ζήσει, ο άξιος να ζήσει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πρόταση «το χρέος είναι  διαχειρίσιμο»

Ομοίως ακούμε από επιστήμονες να μιλάνε για τον επικεφαλή αντί του
σωστού επι-κεφαλής που δεν κλίνεται(οι επι κεφαλής κλπ)
Ας πούμε, λοιπόν, καλοπροαίρετα, πως ο ρήτωρ αυτός έκανε λάθος. Από
τόσους ανθρώπους γύρω του, δεν τον διόρθωσε κανείς; Ο κόσμος των Γραμμάτων;
Η Ελληνικότατη λέξη του Σικάγου παρέμεινε  άκλιτη.
 













Πρώην βουλευτής να αποκαλύπτει το καταχθόνιο σχέδιο εκείνων που θέλουν να πάνε σχολείο τα προσφυγόπουλα. Όπως μας λέει, υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι όποιο παιδί πάει σχολείο στην Ελλάδα, αυτομάτως παίρνει ιθαγένεια.
Επισημαίνω όμως τα παρακάτω
 Δεν γνωρίζω αν οι μαθητές είναι μαύροι, κίτρινοι ή λευκοί, σίγουρα όμως δεν είναι Έλληνες για να τους  δίδει το Ελληνικό κράτος την Ιθαγένεια (που εκ φύσεως δεν μπορεί).
Αυτό  σημαίνει ότι οι μαθητές  δεν ανήκουν  στην φυλή των Ελλήνων, η φυλή είναι μια βιολογική πραγματικότητα που περιλαμβάνει άτομα κοινής καταγωγής δηλαδή να είναι όμαιμοι, να έχουν το ίδιο αίμα, να είναι ομότροποι έχοντες τις ίδιες ρίζες που λέει ο Ηρόδοτος και ομόθρησκοι.
   Άρα βιολογικώς δεν μπορούμε να κάνουμε έναν μαύρο λευκό αλλά και ούτε έναν κίτρινο μαύρο για να του δώσουμε Ιθαγένεια. Μια  βιολογική πραγματικότητα που την έδωσε η φύση.
 Ο  Πλάστης έκανε τους μαύρους στην Αφρική, τους κίτρινους στην Κίνα και τους λευκούς στην Ευρώπη.
   Με νόμο δεν μπορείς να τους αλλάξεις  ούτε το χρώμα αλλά ούτε και να τους κάνεις ίσους .
Απέναντι του νόμου μπορεί να είναι ίσοι, όχι όμως βιολογικώς διότι διαφέρουν μεταξύ τους στο χρώμα, στη σωματική διάπλαση, στο πνεύμα κλπ.
Ένας επιστήμων δεν είναι ίσος πνευματικά με έναν βοσκό και για να μη μας πουν ρατσιστές «απέναντι του νόμου είναι όλοι  ίσοι».
(Το ρήμα Ίθω σημαίνει βγάζω απευθείας)
Μπορούμε και αυτό είναι το σωστό, να δώσουμε Υπηκοότητα  ή   πολιτογράφηση, όχι όμως Ιθαγένεια .
Μια φιλοζωική εταιρεία  όταν πληροφορήθηκε ότι σφάχτηκε δημόσια  ταύρος χωρίς αναισθητοποίηση δήλωσε:  «Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση απέναντι σε όσους νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι μπορούν να μετατρέπουν τις εκκλησίες και τα ιερά προσκυνήματά μας σε υπαίθρια σφαγεία και άνδρα παρανομίας».
 η λέξη είναι «άντρο» και είναι αρχαία. Το άνδρο είναι το σημερινό κακόφημο ή όχι στέκι.
Από Αθλητική εφημερίδα για τον αγώνα στον Βόλο, η ΑΕΚ δεν νοείται να χάσει κανέναν τίτλο από μια ομάδα που το έμβλημά της (ένα πέταλο με ένα τετράφυλλο τριφύλλι!!!) εμπνεύστηκε από ένα πακέτο τσιγάρα!  Ενώ πρέπει να χρησιμοποιηθεί υποχρεωτικά το κλιτικό το και η πρόταση να γίνει όπως παρακάτω: Το έμβλημά της ΤΟ εμπνεύστηκε από ένα πακέτο τσιγάρα.
Φρονώ ότι αφήνουμε να λέγονται και να γράφονται έννοιες οι οποίες αργότερα καθιερώνονται και μεταβάλλουν την νοηματική μας γλώσσα από το σημαινόμενο που εκφράζει, σε σημειολογική γλώσσα, η οποία αυθαίρετα ορίζει το σημαινόμενο (πράγμα).
Δημήτρης Βόγγολης

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Σπεύσιππος και οι Ειδητικοί Αριθμοί του Πλάτωνος

Σπεύσιππος οι ειδητικοί  Αριθμοί του Πλάτωνος και ο Διογένης (4ος αιώνας π.Χ)
Το 348 π.Χ ο Σπεύσιππος  διαδέχθηκε  ως ανιψιός του Πλάτωνος  την διεύθυνση της Ακαδημίας Αθηνών, όπου παρέμεινε μέχρι το 339 π.Χ. 
Κατά την εποχή εκείνη  ελέγετο  ότι   κανείς δεν μπορούσε  ν  ανταποδώσει στις ατάκες του Διογένη  ο οποίος ήτο αναρχικός στη σκέψη και την πράξη, κοσμοπολίτης που γύριζε αδέσποτος εντός και εκτός Αττικής, μα πάνω απ' όλα φιλόσοφος performer με απαράμιλλο ταλέντο στην πανηγυρική γελοιοποίηση και διάλυση κάθε αξίας και θεσμού της οργανωμένης κοινωνίας, αλλά βρήκε τον δάσκαλό του από τον Σπεύσιππο τον οποίο μια μέρα οι  μαθητές του τον πηγαίνανε στη Σχολή επάνω σε ένα  φορείο όπου ο Διογένης του είπε: τι την θέλεις τη ζωή σου Σπεύσιππε να διδάσκεις χωρίς πόδια; Για να λάβει την αποστομωτική  απάντηση  «ο Νους  μεταδίδει διδασκαλίαν  και όχι οι πόδες»   με αυτή την απάντηση  έβαλε τον Διογένη στη θέση του :
Ο Σπεύσιππος  αποποιήθηκε την διδασκαλία των ειδητικών αριθμών του Πλάτωνος ο οποίος είχε ταυτίσει τις  ιδέες με τους  ειδητικούς αριθμούς  λέγοντας ότι δεν πρέπει να συγχέονται προς τους κοινούς  μαθηματικούς αριθμούς, με τους οποίους εκτελούμε τις λογιστικές πράξεις.
Οι  ειδητικοί αριθμοί αποτελούν προϊόντα δύο στοιχείων : του ενός και της αόριστης δυάδας
Η αόριστη δυάδα συνιστά το απροσδιόριστο υλικό στοιχείο του εκάστοτε ειδητικού αριθμού, ενώ το εν είναι το μορφο-ποιητικό στοιχείο του, το οποίο, ενεργώντας  πάνω στο ακαθόριστο υλικό της αόριστης δυάδας ,συντελεί , ώστε  να σχηματισθεί ένα καθορισμένο πλέον σύμπλεγμα, ένας ειδητικός αριθμός .
Στο πλαίσιο της θεωρίας του Πλάτωνος  για τους ειδητικούς αριθμούς διαμορφώνεται ως εξής: ύψιστες αρχές του σύμπαντος είναι το εν  και η αόριστη δυάδα , από τα οποία λαμβάνουν υπόσταση οι ειδητικοί αριθμοί , των οποίων αντίγραφα είναι τα αισθητά πράγματα.
Μεταξύ των  ειδητικών αριθμών και των αισθητών όντων  παρεμβάλλονται τα μαθηματικά αντικείμενα, τα οποία ο Πλάτων τα ονόμασε «μεταξύ» δηλαδή κατά την θεωρία των ειδητικών αριθμών , η πραγματικότητα  συγκροτείται από τέσσερα επίπεδα: 1ον από  το «εν» και την αόριστη δυάδα, , 2ον από τους ειδητικούς  ταριθμούς3ον από τα μαθηματικά αντικείμενα ή τα «μεταξύ» και 4ον από  τα αισθητά όντα.
Αυτή την θεωρία ο Σπεύσιππος την αποποιήθηκε και αναγνώρισε μόνο τους μαθηματικούς.,
Εν αντιθέσει προς τον Πλάτωνα εξάλλου, για τον οποίο το «αγαθό» ως ιδέα υπάρχει εξ αρχής ο Σπεύσιππος υποστήριξε ότι  το αγαθό είναι προϊόν μιας εξελικτικής διαδικασίας.
Επιπλέον ,ο Σπεύσιππος , ακολουθώντας τη  διδασκαλία του Φιλολάου υιοθέτησε τη  συμβολική αριθμολογία της θεωρίας του Πυθαγορισμού σύμφωνα με την οποία  ο αριθμός 10 είναι το σύμβολο του αγαθού, το  9 της κίνησης, το 8 της όρεξης και του έρωτα, το 7  της νόησης, το 6 της έμψυχης ζωής το 5  των αισθητών πραγμάτων, το  4  των γεωμετρικών μεγεθών του χώρου,  το  3 του μαθηματικού αριθμού, το 2  του απείρου και το 1 της ενότητας.
Από το συγγραφικό έργο του Σπεύσιππου, στο οποίο περιλαμβανόταν η πραγματεία του «όμοια», έχει σωθεί  η επιστολή του  προς τον  Βασιλιά Φίλιππο  Β΄.
Δημήτρης Βόγγολης
Μάιος 2017
 Πηγή:  Λεξικό Φιλοσοφίας Θ.Πελεγρίνη
Πνεύμα Αρχαίων

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Το Τσίπουρο: Μια παραδοσιακή απασχόληση που σβύνει

Το Τσίπουρο: Μια παραδοσιακή απασχόληση που σβήνει…
Από μικρό παιδί θυμάμαι ότι ένα από τα σημαντικά γεγονότα που εξελισσόταν στην τοπική μας κοινωνία, στις αρχές του Σεπτέμβρη ήταν ο τρύγος. Τότε, οι εποχές και οι μήνες χαρακτηριζόταν από τις εργασίες των αγροτών. Σεπτέμβρης ή Τρυγητής λοιπόν ο μήνας. Η κινητοποίηση του συνόλου των κατοίκων αναδείκνυε τον τρύγο, μια από τις πιο δύσκολες γεωργικές εργασίες, σε ευχάριστη με τραγούδια εργασία, που συχνά έπαιρνε τον χαρακτήρα πανηγυριού αλλά και συνεργατισμού η μία οικογένεια δεχόταν αφιλοκερδώς προς βοήθεια συγγενείς και φίλους, με τον ίδιο τρόπο ο τρύγος συνεχίζονταν σε κάθε οικογένεια . Βοηθούσε ότι τα αμπέλια του Αργυροπουλίου είναι συγκεντρωμένα σε μια περιοχή, στο ποτάμι Μάτι και πάνω από τις γεφυρούλες.
 Ο τρύγος και η παραγωγή κρασιού είναι πανάρχαια απασχόληση που οι αρχαίοι Έλληνες ασχολήθηκαν με την οινοποιία τουλάχιστον από το 1700 π.Χ. ειδικότερα στην περιοχή Τυρνάβου τιμώντας τον θεό Διόνυσο.
Το πάτημα των σταφυλιών γίνεται αμέσως μετά την συλλογή..
Αφού πατηθούν τα σταφύλια, και μεταφερθεί ο μούστος στα βαρέλια για την ζύμωση του, τα στερεά που παρέμειναν στην κάδη μαζί με μέρος μούστου και που είναι φλούδια ,κουκούτσια, κοτσάνια και τα κατακάθια (οινολάσπη) υφίστανται και αυτά την ίδια ζύμωση. Αυτό είναι το μίγμα που στη συνέχεια μετά την ζύμωσή του θα αποσταχθεί σε χάλκινο άμβυκα για να μας δώσει στην αρχή το πουράκι. Στη συνέχεια μια δεύτερη απόσταξη κι αφού προστεθούν σπόροι γλυκάνισου θα μας δώσει το τσίπουρο το πιο λαϊκό και παραδοσιακό ποτό του χωριού μας και της χώρας μας.
Εμείς θα αναφερθούμε στην παραγωγή τσίπουρου. Το τσίπουρο είναι ένα ελληνικό αλκοολούχο ποτό που παράγεται από απόσταξη των εναπομεινάντων στέμφυλων ή τσάμπουρων κατά το λαϊκότερο μετά το τράβηγμα του μούστου. Υπάρχουν αναφορές για παραγωγή τσίπουρου στο Άγιο Όρος από την αρχαιότητα στην Κρήτη κάτι ανάλογο η τσικουδιά που είναι προϊόν μονής απόσταξης.
Το τσίπουρο ήταν από πάντα το ποτό της φτωχολογιάς, ήταν αυτό που έδινε στον κουρασμένο αγρότη και εργάτη μια ανάσα και κουράγιο για να ανταπεξέλθει στην καθημερινή μάχη για το μεροκάματο. Θυμάμαι τη μάνα μου να κερνά τον θείο Παναγιώτη Κουτίνα και να της λέει μόλις έπινε το πρώτο: «Σοφία δεν ήρθα με ένα πόδι κέρνα ακόμα ένα» αυτό έκανε το αίμα πιο ζεστό και πιο γοργό και τα βάσανα πιο υποφερτά. Ο μεζές; Λίγο τυρί και ντοματούλα από τον κήπο .
Στους γάμους οι βλάμηδες είχαν το μπουκάλι (με το φιρφιρί στο στόμιό του) στην κωλότσεπη και κερνούσαν τους χορευτές.
Σε κάθε πανηγύρι , το τσίπουρο και το ντόπιο κρασί είχαν την τιμητική τους. Το ίδιο και στις γιορτές, οι οποίες τότε δεν είχαν τη σημερινή τυπικότητα, και διασκέδαζε ο κόσμος με απλότητα. Όλοι με τα μαύρα σκούτινα ρούχα έβγαζαν τα παπούτσια στο χώλ και έμπαιναν στον ‘ οντά (σαλόνι) με τα τσουράπια. Πρώτα η νοικοκυρά σέρβιρε το απαραίτητο γλυκό για το καλωσόρισμα, ακολουθούσε το τσίπουρο με τσουγκρίσματα και ευχές για τον εορτάζοντα και συνέχιζαν με ντόπιο κρασί που ταίριαζε καλλίτερα με τα καπνιστά λουκάνικα και το κρέας. Μετά από κάποια ποτηράκια και πολλές ιστορίες ακολουθούσε το Ομαδικό κυκλικό τραγούδι και ο χορός.
Δεν νοούνταν νοικοκυριό χωρίς τσίπουρο και χωρίς κρασί. Κάποιοι μερακλήδες όπως ο συχωρεμένος αδερφός μου Αποστόλης Βόγγολης και ο θείος Παναγιώτης Κουτίνας χόρευαν με το ποτήρι στο κεφάλι το ”πως στουμπίζουν το πιπέρι τρεις διαβόλοι καλογέροι” ή ο μπάρμπα Βαγγέλης Τσούτσας, το ”δε μπορώ μανούλα μ’ δεν μπορώ σήκω να φέρεις το γιατρό”, το ίδιο επίσης και ο παππούς Βασίλης Ρεβήσιος και ο Ναούμ Φουρτούνας επιδέξια να στρώνει το τραγούδι ! ! ! Είχαμε πολλούς μερακλήδες στο χωριό!
. .Το καζάνι με τον λουλά από πάνω και το βαρέλι με τον χαλκοσωλήνα, τα οποία κατόπιν ειδικής αδείας έπαιρνε ο καθένας στο σπίτι του ή κοντά σε σημείο που διέθετε νερό και έβγαζε τσίπουρο, στη γειτονιά μου το στήναμε απέναντι από το σπίτι της Τέτας Γιάννας του Αναστασίου και πίσω από του Κόκορα στο τρίγωνο, ήταν χέρσο τότε.
Τα σκεύη και υλικά που χρειαζόταν ήταν:
• Το καζάνι απόσταξης που χωρούσε περίπου 65 κιλά.
• Ο λουλάς και το βαρέλι με τον χαλκοσωλήνα.
• Άχυρο για να μην ‘’πιάσει’’ το καζάνι.
• Στάχτη αλεύρι και πίτυρα ζυμωμένα σε μια λεκανίτσα για την στεγανοποίηση του καζανιού.
• Ξύλα για τη συντήρηση της φωτιάς.
• Γλυκάνισος.
• Ένα κουβά όπου θα έσταζε το προϊόν της απόσταξης (πουράκι).
• Μια τσαντήλα που σκέπαζε τον κουβά και εμπόδιζε την πτητικότητα.
• Το δοχείο συλλογής του αποστάγματος.
• Και φυσικά τα στέμφυλα τα οποία τα βγάζανε από τον κάδο και τα είχαν στα δοχεία.
Πολλές φορές τους έπαιρνε φωτιά το καζάνι γιατί πλησίαζαν με το γκαζοκάντηλο η τη λαμπάδα κοντά στον αποστακτήρα.
Υπήρχε σειρά προτεραιότητας και τηρούνταν επακριβώς, γιατί η άδεια όριζε μέρα, ώρα έναρξης ώρα λήξης. Και ο επόμενος άρχιζε οποιαδήποτε ώρα τελείωνε ο προηγούμενος, μπορεί και 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, εκείνη την ώρα γινόταν τα πιο γοητευτικά μασλάτια…τα οποία εμείς οι μικροί ακούγαμε σαν παραμύθια. Αναβιώστε και σεις οι νέοι σε κάποια γειτονιά κάτι αντίστοιχο.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις με τη χρησιμοποίηση μεγαλύτερων καζανιών και υγραερίου. Αλλά τώρα που απλοποιήθηκε η διαδικασία, έπαψε να προσελκύει το ενδιαφέρον των νέων και οι τσιπροπαραγωγοί είναι ελάχιστοι.
Δημήτρης Βόγγολης
: Ελληνική γνώμη