Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Αγαπητοί μου 106 τον αριθμό καθηγητές Πανεπιστημίων απ όλο τον κόσμο, με την από 5/10/2015 επιστολή σας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους ιθύνοντες ,ένοιωσα ότι δεν είμαι μόνος μου στην προσπάθεια βελτιώσεως των πραγμάτων   στην πατρίδα μας.
Σας συγχαίρω γιατί αυτό είναι και το αυτονόητο  καθήκον ως Έλληνες, όμως τα απλά πράγματα όσο και αν φαίνονται  απλά  δύσκολα επέρχονται στο νου του ανθρώπου.
Διάβασα με προσοχή μεγάλη την επιστολή και παρατήρησα ότι προτείνετε να διδάσκονται τα Αγγλικά  στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ διδάσκονται.
 Στις  επιστολές μου προς το Υπουργείο Παιδείας και την Βουλή είχα συμπεριλάβει και τα παρακάτω τα οποία δεν αγγίξατε:       
  1) Δημιουργία καθηγητικών σχολών στα πανεπιστήμια. Είναι απαράδεκτο πτυχιούχοι να βαπτίζονται αμέσως με τον διορισμό τους ως ''καθηγητές''. Ο καθηγητής έχει πολύπλευρο ρόλο. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει παιδαγωγικά, διδακτική (γενική και ειδική), εξελικτική  ψυχολογία εφήβων, εκπαιδευτική νομοθεσία κ.λ.π. και επίσης να είναι αποφασισμένος από τα 18 του χρόνια ότι θα ακολουθήσει αυτήν την πορεία. Όχι να δίνει κάποιος εξετάσεις στον ΑΣΕΠ,  35 ετών, σε μαθήματα ειδικότητας και μετά να ονομάζεται καθηγητής.
Και σαν στρατιωτικός που υπηρέτησα επί 35 χρόνια, φαντασθείτε να μην υπήρχε Σχολή Ευελπίδων και ο κάθε πτυχιούχος Παν/μίου  μέσω ΑΣΕΠ  μέσα σε μια νύχτα να ονομαζόταν Ανθυπολοχαγός  Πυροβολικού          
 2)Να αναδιαμορφωθεί ο θεσμός των απουσιών των μαθητών. Είναι απαράδεκτο π.χ. μαθητής 12 ετών , Ά γυμνασίου, να έχει το δικαίωμα όποτε θέλει να ΜΗΝ μπαίνει στην τάξη διότι ο νόμος του παρέχει το δικαίωμα να κάνει έως και   64 (!!) (δηλ. να μην υπολογίζει κανέναν..) αδικαιολόγητες απουσίες τον χρόνο. Με άλλα λόγια να μαθαίνει εμπράκτως και εξ απαλών ονύχων στην ασυδοσία, να γράφει τους πάντες στα υποδήματά του και κυρίως τους φορολογούμενους που πληρώνουν φόρους για την παιδεία.   Και  θα συμφωνείτε μαζί μου   ότι  δυστυχώς  βιώνουμε ένα σχολείο το οποίο ακολουθεί την κατάρρευση της κοινωνίας, χάσαμε ήθος, σεβασμό, ευγένεια και γενικώς αξίες που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο σε κάθε φάση της ζωής του.
            3) Να μεταφερθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις το απόγευμα και όχι το πρωί. Είναι εγκληματικό εξ αιτίας των πανελλαδικών να κλείνουν γυμνάσια και λύκεια ένα μήνα ενωρίτερα,  πρακτικά τα μαθήματα τελειώνουν στις 20 Απριλίου, και όλοι οι μαθητές να βρίσκονται στους δρόμους και στα μπαράκια για περίπου 5(!!) συνεχείς μήνες αφού τα σχολεία ανοίγουν ως γνωστό στις 11 Σεπτεμβρίου....φρίκη!!
          4) Να αλλάξει το σύστημα προαγωγής στα λύκεια. Δεν είναι δυνατόν μαθητής με τελικό βαθμό 2 στα νέα Ελληνικά, 2 στα μαθηματικά , 2 στα φυσικά, 2 στην Ιστορία να προάγεται.(δηλωθέν από Λυκειάρχη)..
          5)Να γίνεται αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Ως γνωστόν οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και  καθηγητές, περίπου 150.000 σύνολον, από το 1981 και μετά με μια από τις πρώτες αποφάσεις που επήρε το ΠΑΣΟΚ μόλις πρωτοανέβηκε στη εξουσία, δεν αξιολογούνται ποτέ!!

Συμφωνώ  κατά τα άλλα, όσο για τα αρχαία Ελληνικά παραθέτω παρατηρήσεις εφημερίδων με σχόλιά μου γιατί δεν μπορώ να φαντασθώ αρθρογραφήματα όπως αυτά του κ.Μαρωνίτη φιλόλογου καθηγητού αρχαιογράφου και του κ.Παπαναστασίου καθηγητού Πανεπιστημίου οι οποίοι δεν νομίζω ότι ενσυνείδητα λένε ότι τα αρχαία Ελληνικά είναι νεκρή γλώσσα, και ότι το αλφάβητο το πήραμε από τους Φοίνικες και αν αυτό συνέβαινε αφού δεν είχαν φωνήεντα, πώς θα έλεγαν οι Φοίνικες, το «οια ηω ω υιε αει ει»; μάλλον  σκοπίμως έχουν ταχθεί υπέρ ανθελληνικής εκστρατείας καταπολεμήσεως της Ελληνική γλώσσας.
Γράφει λοιπόν στην εφημερίδα ΒΗΜΑ ο κ.Μαρωνίτης «Παρακάμπτοντας αν η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι νεκρή γλώσσα ή όχι , υπενθυμίζω και υπογραμμίζω το αυτονόητο. Πρόκειται για γλώσσα αποτυπωμένη μόνο σε κείμενα που κάμποσους αιώνες τώρα δε μιλιέται και από την άποψη αυτή βρίσκεται σε αδράνεια τουλάχιστον στον καθημερινό μας λόγο, δηλαδή σα να είναι ύπνος» .
Κοντά στον κ.Μαρωνίτη έρχεται και ο  κ.Παπαναστασίου ο οποίος λέει: «Υπάρχουν μαθήματα ανάμεσά τους και τα αρχαία Ελληνικά για τα οποία δεν ξέρουμε ακόμη ούτε ως κοινωνία ούτε ως πολιτεία ούτε ως εκπαιδευτικοί γιατί διδάσκονται» Μπράβο κ.καθηγητά η κοινωνία δεν γνωρίζει οι άλλοι δεν γνωρίζουν μα και εσείς ο καθηγητής; όλες οι πρωτότυπες λέξεις που μιλάμε σήμερα υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα σήμερα έχουμε λιγότερες πρωτότυπες λέξεις ,τώρα έχουμε μερικές χιλιάδες τότε είχαμε εκατομμύρια . Από τότε δεν χάθηκε ούτε ο ουρανός, ούτε η θάλασσα ούτε ο Ήλιος του Απόλλωνος πώς δεν τα μιλάμε κε Μαρωνίτη; όλες τις πρωτότυπες λέξεις τις διατηρούμε σήμερα στη σύνθεση ή με τα παράγωγα.
Λέμε πχ. Δώσε  μου ένα καρβέλι ψωμί  στη σύνθεση χάνεται το ψωμί λέμε αρτοποιείο δεν λέμε το Σωματείο των αρτεργατών Σωματείο ψωμοεργατών και το αρτοποιείο ψωμαδοποιείο ή την εταιρεία Υδάτων, εταιρεία νερού, άρα υποχρεωτικά χρησιμοποιούμε  το πρωτότυπο στη σύνθεση  όπως ο άρτος, το ύδωρ, γιατί δεν θα μπορούσαμε να πούμε αλλιώς, τον υδραυλικό, τους υδατάνθρακες, το ενυδρείο ή την υδρόγειο. 
 Ο κ. Νίκος Μουζέλης καθηγητής κοινωνιολογίας λέει πολύ σωστά ότι «δεν μάθαμε αρχαία στο σχολείο διότι εδίδετο βαρύτητα στην εκμάθηση συντακτικών και γραμματικών κανόνων και λιγότερο στην αρχαία Ελληνική Γραμματεία και πολιτισμό.
Και συμπληρώνει ότι όταν άρχισα τις σπουδές μου στο εξωτερικό με ντροπή ανακάλυψα ότι σε σχέση με Άγγλους,Γερμανούς και Γάλλους συμφοιτητές μου, ήμουν τελείως αδαής σε ότι αφορούσε την αρχαία φιλοσοφία και αυτό γιατί οι δικοί μας τα θεωρούν πεθαμένα, ενώ οι ξένοι τα διδάσκονται υποχρεωτικά  όπως στην Ολλανδία και Πορτογαλία . 
Όταν κατηγορήθηκε ο Ερατοσθένης γιατί πήγαινε με τους κακούς και πονηρούς ανθρώπους αποκρίθηκε: «και ιατροί μετά των νοσούντων» πού είναι η νεκρά γλώσσα; ότι λέμε σήμερα τα έλεγε και ο Ερατοσθένης(276-194πχ)  δεν ξέρουμε την νόσο; Τον νοσοκόμο ,την νοσηλεία, τα νοσήλια; 
Δημήτρης Βόγγολης  6/10/2015

 

Απονομή ξιφών στους Ανθυπολοχαγούς ΣΣΕ στον Μαραθώνα,

Προς : τον Νέο Δήμαρχο                    Σαρωνίδα 21/06/2014
Μαραθώνος κ. Ψινάκη             
 Κε Δήμαρχε
Για την εκλογική σας νίκη σας συγχαίρω και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.
Επειδή η ηλικία μου προχωρεί και επειδή επί χρόνια προσπαθώ να πείσω συναδέλφους ώστε η απονομή των ξιφών στους εξερχόμενους από την ΣΣΕ Ανθυπολοχαγούς να γίνεται στον Τύμβο του Μαραθώνα,
 Θεωρώ   την στιγμή κατάλληλη , όχι να παρακαλέσετε το ΓΕΣ αλλά να Το απαιτήσετε γιατί έπρεπε η ενδοξότερη των αιώνων  μάχη του Μαραθώνα, να τιμάται κάθε χρόνο.
Αποτελεί χρέος του έθνους να τιμήσει  τους αθανάτους νεκρούς στον τόπο όπου το επιχειρησιακό σχέδιο  του Μιλτιάδη παραμένει υπόδειγμα στρατηγικής επί αιώνες. Την υμνούν οι ξένοι και εμείς μένουμε άπραγοι, ενώ θα έχει παράλληλα και πολιτιστικά οφέλη ο τόπος.
Οι νέοι Αξιωματικοί θα αισθανθούν  τους μακρινούς προγόνους να τους καλούν μαζί  και  το λαό μας, σ’ ένα Όραμα, μιά Πίστη, την σκυτάλη να αρπάξουν, απ’ τα χρόνια τα παλιά, σ’ ένα ατέλειωτο Αγώνα, σε μιά άμιλλα της Νίκης, που χαράξαν οι προγόνοι, κι’ άφησαν κληρονομιά.
Δημήτρης Βόγγολης
 τηλ.6944357378
Macintosh HD:Users:imac:Desktop:LOGO-covers:FB.jpg

                                                                    Ηλίας Ψινάκης

                                                                                               

                                                                                                Mαραθώνας, 26 Ιουνίου 2014

Αξιότιμε Στρατηγέ,
 Σας ευχαριστώ θερμά για τις εγκάρδιες ευχές σας.  Θα ήθελα να σας ενημερώσω, σχετικά με το αίτημά σας, ότι θα συμπεριληφθεί οπωσδήποτε στην λίστα των θεμάτων που θα συζητηθούν στην επερχόμενη συνάντησή μου,  με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

            Σας ευχαριστώ για την επισήμανση και θα φροντίσω να ενημερωθείτε από το γραφείο μου, σχετικά για την έκβαση του ζητήματος.





Με εκτίμηση,




            Ηλίας Ψινάκης

Πυρασφάλεια στη ΣΑΡΩΝΙΔΑ

http://paraktios.gr/…/%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83…/ Dimitris Voggolis κ

Maria Georgaka
http://paraktios.gr/…/%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83…/ Dimitris Voggolis κ.Βόγγολη υποκλίνομαι στο συγκινητικό ενδιαφέρον που δείχνετε στον τόπο που ζούμε..μακάρι εμείς οι νέοι να είχαμε το μισό ενδιαφέρον και την μισή ζωτικότητα και αγάπη για τον τόπο μας και όχι μόνο και να προσφέραμε την εθελοντική μας εργασία πριν να είναι αργά..Καλώ και εγώ με την σειρά μου τους νέους να χαρίσουν απο 1 ώρα την ήμερα για να μπορέσουν να βγουν οι βάρδιες..ένας καφές είναι μια ώρα...δεν είναι κατι σπουδαίο παιδιά...όταν προσφέρεις αισθάνεσαι υπέροχα..έχω δηλώσει ήδη συμμετοχή παρά το υπερβολικά δύσκολο πρόγραμμα που εχω καθημερινά...εγώ θα κόψω 2 ώρες απο τον ύπνο μου...δεν έχω απο που αλλού να αντλήσω χρόνο..ΕΣΕΙΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ?...ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΟΥ ΜΗΝΥΜΑ,ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ...ΤΙ ΛΕΤΕ?


Συνέχεια :Μιλάμε και σήμερα Αρχαία Ελληνικά! Του Δημ.Βόγγολη


US OPEN: Πέφτει η αυλαία το Σ/Κ

10 Σεπτεμβρίου 2016

US OPEN: Πέφτει η αυλαία το Σ/Κ

10 Σεπτεμβρίου 2016

Μιλάμε και σήμερα Αρχαία Ελληνικά!

ΑρθρογραφίαΓνώμες
16 Ιουνίου 2014
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤα τελευταία χρόνια η γλώσσα αντιμετωπίζει καινούργιο εχθρό και φοβάμαι ότι θα έχει τη μοίρα των καταστραμένων κάστρων που έπεσαν γιατί τα πρόδωσαν από μέσα.Ο λόγος για το έγκλημα που συντελείται στο εκπαιδευτικό σύστημα και την  απαράδεκτη αλλοίωση που υφίσταται η γλώσσα με τα greeklish.
Έχω την εντύπωση ότι με το να μην κεντρίζουμε το ενδιαφέρον των νέων στη χρήση της Ελληνικής Γλώσσας με ιστορικά γεγονότα χωρίς περιγραφές δεν θα εγκαταλείψουν τα Greeklish τα οποία οδηγούν στον αφανισμό της ελληνικής γλώσσας.
Τη γλώσσα μας διέπουν 5 Αρετές 1ον . ο Ελληνισμός, να χρησιμοποιούμε δικές μας λέξεις, 2ον η σαφήνεια, 3ον η συντομία, να λέμε αυτό που πρέπει, όχι λιγότερο , ούτε περισσότερο, 4ον ,η κυριολεξία να λέμε αυτό που θέλουμε και όχι μεταφορικά , 5ον το πρέπον ή κατασκευή ,ο λόγος να έχει συντακτική μορφή και τεχνική.
Πάντα προτρέπω τους αθλητές στον χώρο μου να γράφουν Ελληνικά και ας κάνουν λάθη κανείς δεν γνωρίζει την Ελληνική γλώσσα.
Θα ξεκινήσω με ένα λογοπαίγνιο που αναδεικνύει τη σοφία των προγόνων μας .
Κάποτε ο Διογένης επισκέφθηκε τον οφθαλμίατρο Διδύμωνα. Ο Διδύμων, οφθαλμίατρος της εποχής εξετάζει το μάτι μιάς κοπέλας.
Ο Διογένης τον βλέπει. Ξέρει ο Διογένης ότι ο Διδύμων είναι τύπος ερωτύλος, κοινώς γυναικάς. Και του λέει «Πρόσεξε Διδύμωνα, μήπως εξετάζοντας τον οφθαλμό, πειράξεις την κόρην». Η κόρη πήγαινε και στην κόρη του οφθαλμού και στην κοπέλα, διπλή έννοια και όχι παρεξηγήσιμη.
Όταν κρατικοί παράγοντες και ακαδημαϊκοί κάνουν επίθεση κατά της ελληνικής γλώσσας και υποστηρίζουν την κατάργηση των αρχαίων ελληνικών χωρίς να λένε τίποτε για τα παντελώς άχρηστα Λατινικά, διαπράττουν μεγάλο έγκλημα.
Υπάρχει μία έκδηλη προσπάθεια να υποβαθμισθεί το ηθικό του Ελληνισμού, να αφανισθεί η γλώσσα η ιστορία, να αποκοπεί από τις ρίζες, γιατί δένδρο χωρίς ρίζες και χωρίς παρελθόν δεν έχει ούτε μέλλον. . Τη διάθεση υποβαθμίσεως της γλώσσας τη βλέπουμε παντού στη θρησκεία, στα ΜΜΕ στην παιδεία στην Ιστορία και αλλού.
Σήμερα η αρχαία γλώσσα καλύπτει το 100% της λεγομένης νέας ελληνικής γλώσσης ,πράγματα τα οποία μας ηχούν παράξενα και τα οποία θα αποδείξουμε παρακάτω .
Για να μάθει κανείς αρχαία ελληνικά, εκτός του ότι είναι θέμα εθνικής ευαισθησίας έχει και την ωραιότητα ότι επικοινωνεί με μία πλούσια γλώσσα που δεν υπάρχει όμοιά της στον κόσμο.
Αν εξετάσουμε την Αγγλική γλώσσα η οποία έχει 80.000 λέξεις από αυτές οι 45.000 είναι ελληνικές, τα Γαλλικά έχουν γύρο στις 170.000 λέξεις, 200.000 τα Γερμανικά με την πολυσύνθεση η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει 6.000.000 λέξεις.
Η μεγάλη γλωσσολόγος Mcdonalds η οποία έβαλε τον θησαυρό της Ελληνικής γλώσσας σε έναν ηλεκτρονικό δίσκο στον υπολογιστή και τον ονόμασε Ίμυκο τον προσέφερε στο ελληνικό κράτος, περιέλαβε μέσα 72.000.000 λήμματα από τα οποία τα 6.000.000 είναι λέξεις της ελληνικής γλώσσης.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι Ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομ.οι επιστήμονες πληροφορικής Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνο την Ελληνική, τις υπόλοιπες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές. Οι λέξεις στην Ελληνική γλώσσα έχουν πρωτογένεια ,ενώ στις άλλες γλώσσες είναι συμβατικές απλώς λέγονται γιατί έτσι συμφωνήθηκε από αυτούς που την χρησιμοποιούν.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.
Μιλάμε την ίδια γλώσσα από αρχαιοτάτων χρόνων . Το μυστικό δεν είναι ούτε η γραμματική ,ούτε το συντακτικό ,ούτε τα κείμενα του Ομήρου ή των άλλων αρχαίων συγγραφέων αλλά ο μηχανισμός χρήσης του τρόπου στη γλώσσα τη σημερινή να κάνουμε τις συνθέσεις.
Η σύνθεση και τα παράγωγα σήμερα στη νέα ελληνική γλώσσα γίνονται μόνο με τον Όμηρο συνεπώς ομιλούμε όλοι αρχαία Ελληνικά αλλά απλώς δεν το γνωρίζουμε. Και για να αποδείξουμε ότι έτσι είναι καταφεύγουμε στη σύνθεση και τα παράγωγα.
Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν στη Κόρινθο, ήθελε να γνωρίσει τον Διογένη και έστειλε ένα υπασπιστή του να βρει τον Διογένη που ήταν στο Κράθειο και να του τον παρουσιάσει.
Αφού ο υπασπιστής τον εντόπισε, του είπε: «Σε ζητεί ο Βασιλεύς Αλέξανδρος να σε δεί». Ο Διογένης απάντησε «Εγώ δεν θέλω να τον δω. Εάν θέλει αυτός ας έρθει να με δει». Και πράγματι, ο βασιλεύς Αλέξανδρος πήγε να δεί τον Διογένη.
Τον πλησιάζει ο Αλέξανδρος και του λέει «Είμαι ο Βασιλεύς Αλέξανδρος». Ο Διογένης ατάραχος απαντά «Και γώ είμαι ο Διογένης ο Κύων».Ο Μέγας Αλέξανδρος απορεί και του λέγει «Δεν με φοβάσαι;».
Ο Διογένης απαντάει «Και τί είσαι; Καλό ή κακό;». Ο Αλέξανδρος μένει σκεπτικός. Δεν μπορεί ένας βασιλεύς να πει ότι είναι κακό, και άμα είναι καλό, γιατί κάποιος να φοβάται το καλό; Αντί να απαντήσει ο Αλέξανδρος τον ερωτά εκ νέου «Τί χάρη θές να σου κάνω;» και ο Διογένης ξανά με λογοπαίγνιο απαντά «Αποσκότησόν με».
Όταν θέλουμε να απαξιώσουμε κάτι το λέμε και σήμερα σκοτίστηκα! Βγάλε με δηλαδή από το σκότος, την λήθη, και δείξε μου την αλήθεια. Με το έξυπνο λογοπαίγνιο του Διογένη, η απάντηση του μπορεί και να εννοηθεί ώς «Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο», καθώς οι κυνικοί πίστευαν πώς η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκετε στη λιτότητα, στη ζεστασιά του ήλιου και δεν ζητεί τίποτα από τα υλικά πλούτη.
Μόλις το άκουσε αυτό ο Αλέξανδρος είπε το περίφημο: «Εάν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν Διογένης».
Από τον Όμηρο λέμε το βουνό όρος στη σύνθεση λέμε ορειβασία και όχι βουνοβασία. ίππος το Άλογο στη σύνθεση λέμε Ιππασία και όχι αλογοβασία. Λώπο λέμε το ρούχο, το λέμε και σήμερα αλλά δεν το ξέρουμε στη σύνθεση λέμε λωποδύτης αυτός που διεισδύει στο ρούχο.
Αλέξω είναι το ρήμα εμποδίζω ,το λέμε και σήμερα αλλά δεν το γνωρίζουμε ,στη σύνθεση λέμε αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο αλεξίπτωτο. Επίσης το βαθύ νερό λέγεται βρύχιο ,λέμε υποβρύχιο . Αυδή στον Όμηρο λέμε την φωνή στη σύνθεση λέμε απηύδησα ,έμεινα άναυδος .
Λέμε πόρτα και όχι θύρα ,αλλά στη σύνθεση χάνεται η πόρτα και λέμε παράθυρο με τα παράγωγα θυρωρός, θυροκόλληση δεν λέμε πορτοκόλληση , ούτε παράπορτο.
Το ίδιο συμβαίνει και με το καράβι η ναυς στη σύνθεση χάνεται το καράβι και λέμε Ναυτικό ναυάγιο, ναυτιλία.
Άλλο παράδειγμα όταν ζητήσουμε ένα ποτήρι ύδατος αντί νερού,θα μας κοιτάξουν παράξενα στη σύνθεση όμως λέμε εταιρία υδάτων ,ενυδρείο, υδατάνθρακες , υδραυλικός. Στον Όμηρο και την καθαρεύουσα λέμε το αυγό ωόν, όποιος θα ζητήσει από τον μπακάλη ένα ωόν θα τον κοιτάξουν παράξενα ,ποιο παράξενα όμως στη σύνθεση θα κοιτάξει ένας γυναικολόγος όταν μια γυναίκα του πει, γιατρέ αισθάνθηκα κάτι πόνους στις αυγοθήκες μου, θα πει ωοθήκες.
Και πώς θα λέγαμε το σπερματοζωάριο ! την επώαση θα τη λέγαμε επαύγοση;
Το μάτι ,οφθαλμός στη σύνθεση δε λέμε ματογιατρό αλλά οφθαλμίατρο, εποφθαλμιώ .εξόφθαλμος ,οφθαλμαπάτη.
Λα είναι η πέτρα στη σύνθεση λέμε λατομείο, λαξεύω.
Θανά είναι επίρρημα Ομηρικό και σημαίνει ξανά ( πολλές φορές) στη σύνθεση λέμε αυτός είναι τακτικός θαμώνας του καφενείου.
Μπορούμε κατ αυτόν τον τρόπο να πάρουμε όλες τις αρχαίες Ελληνικές λέξεις και να τις μεταφέρουμε στην νέα Ελληνική με τη σύνθεση και να διαπιστώσουμε ότι αυτά τα οποία λέμε με σύνθεση είναι παράγωγα στα νέα Ελληνικά προερχόμενα από τα αρχαία Ελληνικά.
Ζητάμε ένα μπουκάλι νερό στη σύνθεση χάνεται το μπουκάλι και θα πούμε εμφιαλωμένο νερό και πώς θα λέγαμε την εμφιάλωση αν δεν χρησιμοποιούσαμε τα αρχαία Ελληνικά; χωρίς τη σύνθεση οδηγούμαστε σε λεκτικό αδιέξοδο, δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε. Άλλο παράδειγμα κόμω με ένα μ σημαίνει φροντίζω στη σύνθεση λέμε τραπεζοκόμος, νοσοκόμος, ανθοκόμος αυτός που φροντίζει τα άνθη, ιπποκόμος αυτός που φροντίζει τα άλογα.
Ενώ το κόμμω με 2μ σημαίνει στολίζω εξ ου και το κομμωτήριο στόλισμα της κεφαλής. Όταν έχουμε τέτοιον πλούτο γιατί να χρησιμοποιούμε GREEKLISH.
Άρα μέσα στην νέα Ελληνική γλώσσα υπάρχει και η αρχαία η οποία αποτελεί τον σκελετό της βάσης όπου στηρίζεται η νέα Ελληνική γλώσσα η λεγόμενη Δημοτική .
Δημήτρης Βόγγολης (vogdim@gmail.com) 15/06/2014
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/126384#ixzz34Wj6ZJPE ΚΠ,
Δημ. Δημόπουλος, Αννα Δημητρίου

«Μιλάμε και σήμερα Αρχαία Ελληνικά»του Δημ.Βόγγολη

Σχόλιο του προέδρου του ΟΔΕΓ στο άρθρο «Μιλάμε και σήμερα Αρχαία Ελληνικά» 

ΓνώμεςΣχόλια
19 Ιουνίου 2014
ARXAIO ELLHNIKO KEIMENOΔιάβασα το κείμενό σας για τη γλώσσα. Συγχαρητήρια, είστε ωραίος. Πραγματικά χρειάζεται αγώνας, καθένας στο πόστο του.
Σηφακάκης Βασίλειος
Πρόεδρος Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας.
Έχει αποδειχθεί από επιστημονικές διεργασίες ότι η Ελληνική γλώσσα αυξάνει τις διανοητικές ικανότητες και αρετές ,ο Κικέρων είπε ότι αν οι θεοί μιλούσαν, θα μιλούσαν Ελληνικά. Αυτή τη γλώσσα που έχουν θαυμάσει όλοι οι λαοί ερχόμαστε εμείς οι νεοέλληνες και την καταργούμε δια νόμου , καταργούμε την καθαρεύουσα και υιοθετούμε την δημοτική.
Όμως η δημοτική δεν αναπληρώνει την καθαρεύουσα και γι αυτό ο νόμος άφησε παράθυρο προσφυγής στην καθαρεύουσα. Η κατάργηση ορισμένων πτώσεων αλλά και η τσαλακωποίηση των τριτοκλίτων ονομάτων ,ο γονεύς να γίνει γονιός αλλά στον πληθυντικό να προσφεύγουμε στο τριτόκλιτο γονείς γιατί δεν μπορούμε να πούμε γονιοί ή ο κουρεύς ,κουρέας ,κουριοί αλλά κουρείς.
Μια εξέλιξη γλώσσας δεν επιβάλλεται δια νόμου κάνοντάς τη πιο φτωχή, αλλά εμπλουτίζοντάς τη. Και ενώ σήμερα 2.500 περίπου ξένα πανεπιστήμια διδάσκουν Αρχαία Ελληνικά εμείς τα καταργούμε. Θα μπορούσε το κράτος όλους αυτούς τους αξιόλογους ξένους καθηγητές οι οποίοι ομιλούν αρχαία Ελληνικά, να τους χρησιμοποιήσει ως κήρυκες επιβραβεύοντάς τους ηθικά με τρόπους αντάξιους των μακρινών προγόνων μας.
Η μεγάλη Αγγλική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει μαθήματα αρχαίων Ελληνικών, όταν η CIA εκπαιδεύει το προσωπικό της στα αρχαία Ελληνικά, σε εμάς ούτε εφημερίδες, ούτε ραδιόφωνα μήτε οι τηλεοράσεις κάνουν καμιά κίνηση παρά αποπροσανατολίζουν το λαό με ανόητα πρωινάδηκα, ή ανθελληνικά προπαγανδιστικά έργα και ειδήσεις παραπληροφόρησης.
Αυτά τα οποία μιλάμε σήμερα τα μιλούσαν και το 11.800 πχ Αυτά τα κείμενα είναι τα Ορφικά τα οποία έχουν χρονολογηθεί με βάση την αστρολογική χρονολόγηση δηλαδή από την περιγραφή η κοσμολογία μπορεί να προσδιορίσει την χρονολογία και την ημερομηνία.
Ιδού ένα παράδειγμα που δεν διδάσκεται στα σχολεία και δεν το γνωρίζουμε.
Στην αρχαία εποχή ο δάσκαλος εχάραζε μια ευθεία γραμμή στον πίνακα και αυτή ονομάζετο ευθύνη, όποιος έγραφε πάνω από την ευθύνη ήτο α ν ε ύ θ υ ν ο ς ,όποιος έγραφε κάτω από τη ευθύνη ήτο υ π ε ύ θ υ ν ο ς.
Αν ρωτήσεις κάποιον τι είναι η ευθύνη δεν το ξέρει.
Δημήτρης Βόγγολης

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Κάθαρση των Σχολικών βιβλίων.

Κάθαρση των Σχολικών βιβλίων. 
Για ν αλλάξει μια κοινωνία η αρχή γίνεται από την παιδεία με ριζικούς νόμους και διατάξεις, από την προσχολική ηλικία και πέρα, γιατί αν δεν αλλάξει θα συνεχίζονται τα ίδια πράγματα.
Περισσεύει στα τρισάθλια σχολικά βιβλία η εκκλησιομαχία η κατασυκοφάντηση της αμωμήτου πίστεώς μας, που «μας λευτέρωσε και βγήκαμε στην κοινωνία του κόσμου» όπως βροντοφωνάζει ο Μακρυγιάννης.
Και όλα αυτά κατά παράβαση της συνταγματικής επιταγής.
Παραθέτω παρακάτω τα επίμαχα σημεία κάθαρσης, για αντικατάσταση από σοβαρά κείμενα λογοτεχνών.
Ανθολόγιο Α΄Δημοτικού. (σελ.107) Κείμενο με τίτλο «Δώσε την αγάπη» Διαδραματίζεται ο εξής διάλογος στην τάξη: «αύριο θα κάνουμε μια γιορτούλα στην τάξη» λέει η δασκάλα. «τι γιορτή; Ποιος άγιος γιορτάζει;» ρωτούν τα παιδιά « αυτός ο άγιος δεν υπάρχει. Είναι ο άγιος της φιλίας» απαντά η δασκάλα, «μα δεν έχει όνομα» να τον πούμε φιλάγιο λέει ο Μάνος το Πολωνεζάκι και συμφωνεί και η δασκάλα. Ερώτηση: χάθηκαν οι άγιοι της εκκλησίας μας;
Γλώσσα Α΄Δημοτικού.Αφιέρωμα στο Πάσχα με δύο ποιήματα, στο πρώτο με τίτλο «Πασχαλινό» περιγράφονται «οι φούρνοι που μοσχοβολούν»και τα τραπέζια που «κοκκινίζουν από αυγά»
Το δεύτερο με τίτλο «Πασχαλινά κουλούρια(σελ.56) Πουθενά η Ανάσταση Του Χριστού, το Χριστός Ανέστη. Στην κρισιμότερη τάξη όλων των βαθμίδων! Μη θιγεί ο πολυπολιτισμός τους!...
Στη Β΄και Γ΄ θα βρούμε 4-5 σελίδες με προσκλήσεις για γενέθλια. Πουθενά στο Δημοτικό δεν ανφέρεται η ονομαστική εορτή.
Ανθολόγιο Γ΄και Δ΄ Δημοτικού(σελ.79) με τίτλο «τότε που πήγαμε βόλτα τον επιτάφιο» βόλτα αντί περιφοράς. Και στον επίλογο « όταν φθάσαμε στην εκκλησία ,οι ψάλτες σήκωσαν τον επιτάφιο ψηλά και όλοι εμείς περάσαμε από κάτω .Να όπως το περνά – περνά η μέλισσα. Διακωμώδηση της κατανυκτικότερης ακολουθία της εκκλησίας μας.
Στη σελίδα 74 ο Μουσουλμάνος Ναρντίν επισκέπτεται την εκκλησία του Χριστιανού Αλλάχ και βλέποντας τις αγιογραφίες στους τοίχους δυσφορεί με τους άσχημους γέρους με τις μακριές γενειάδες » δηλαδή με τους αγίους μας.
Στη σελ.143 σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ένας δάσκαλος και ένας παπάς είναι τερματοφύλακες και αλληλο-υβρίζονται.
Στη Γλώσσα Δ΄ Δημοτικού σελ.52 ο Αϊ Βασίλης βγαίνει στην αυλή απλώνει τη μπουγάδα του,τις κάλτσες του τη φανέλα του και το μακρύ του σώβρακο.
Στη σελ.29 τα άγια Θεοφάνεια είναι για τα έντυπα σκύβαλα αγώνας κολύμβησης.
Στο βιβλίο «Θεατρική Αγωγή Ε΄και ΣΤ΄ τα παιδιά καλούνται να υποδυθούν το δαιμόνιο.
Στη Γλώσσα ΣΤ΄ Δημοτικού σελ.90 θα βρεις την παναίρεση του Οικουμενισμού, όπου ο Χριστιανισμός εξισώνεται με τις θρησκείες του κόσμουκαι υποτιμάται σαφώς το Πρόσωπο του Χριστού.
Στο Ανθολόγιο ΣΤ΄ Δημοτικού σελ.166 συγκρίνονται τα μάτια του Χριστού με μιας γάτας.
Η τύχη του γένους μας κρίνεται στα Σχολεία και στις Αίθουσες διδασκαλίας.( Αν επικρατήσει η Ελληνοκτόνος Παιδαγωγία και εκλείψει δια παντός η Ελληνορθόδοξη Παιδεία, η ροδόχρους ελπίδα του έθνους «Καποδίστριας», τότε ας θυροκολλήσουμε το αγγελτήριο θανάτου --πλησιάζει η ιστορική ευθανασία) ….
Η καταπολέμηση της πίστης (Από πολλά χρόνια και σήμερα τα παιδιά να καταντήσουν εύκολη λεία κάθε νοητού ή φανερού θηρίου, στο τετράδιο εργασιών Α΄ Γυμνασίου σελ.76 « Μ. Παρασκευή στην εκκλησία» του Καζαντζάκη διαβάζουμε « μια φορά τον έλεγαν Άδωνη, τώρα Χριστό» Στα κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου « σελ. 222 μια γάτα εισέρχεται στο Ιερό βήμα και αφήνει τις ακαθαρσίες της στην Αγία Πρόθεση» Από τέτοια κείμενα , αλήθεια τι θα διδαχθούν οι μαθητές
Στα κείμενα Ελληνικής Λογοτεχνίας της Β’ Γυμνασίου οι μαθητές μετά τον «φιλάγιο» του Δημοτικού γνωρίζουν και έναν άλλο άγιο που ονομάζεται Άϊ Λαός (σελ.62) του Ι Ρίτσου.Στο ίδιο βιβλίο συναντούμε τον Καζαντζάκη που «την ώρα που χτυπούσαν οι καμπάνες και οι χριστιανοί πήγαιναν στον Άϊ Μηνά» αυτός, « κίνησε για άλλο προσκύνημα, να χαιρετήσει την Άγια Κρήτη»σελ.113.
Στη γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου ο Σημίτης που δυσφορεί για την « διαστρεβλωμένη και γι αυτό χωρίς απήχηση ελληνική και χριστιανική παράδοση» της Πατρίδας μας « ο Ανθέλληνας ο αχυράνθρωπος της Νέας Τάξης Ν. Δήμου επαίρεται ότι ανήκει σε ΜΚΟ και κατηγορεί την πατρίδα μας για καταπίεση των μαρτύρων του Ιαχωβά, των Σλαβόφωνων και Μουσουλμάνων»σελ.116.και σε σύγγραμμά του να ισοπεδώνει τον νεοέλληνα με το βιβλίο του «Ευτυχία ή Δυστυχία να είσαι έλληνας»
Στη σελ.73 του ιδίου βιβλίου συναντούμε το μέγα πνευματικό ανάστημα του Κ. Λεφάκη γνωστού αστρομπουρδολόγου να συμβουλεύει τους μαθητές να προβούν σε ερωτικές σχέσεις, διότι ο Άρης και η Αφροδίτη τις ευνοεί.(χάθηκε πχ. ο Κόντογλου, ο Κάλβος ή Παλαμάς κ. άλλοι;
Ας μην απορούμε για τα ξινά μήλα οι μηλιές είναι σάπιες.
Και τελειώνω με το συμπέρασμα ότι «Η τύχη του γένους κρίνεται στις Σχολικές Τάξεις»
Δημήτρης Βόγγολης
6944357378
Πηγή: «ΤΑ ΑΘΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ¨»

Προς τον απανταχού Ελληνισμό


Εμφάνιση ATT00065.png

Προς τον απανταχού Ελληνισμό

Το ιερό καθήκον προς την χώρα των πατέρων μας, προς την χώρα που γεννηθήκαμε και αγαπήσαμε, προς την χώρα που το ιερό της χώμα έχει καθαγιαστεί με το αίμα των προγό­νων μας για να διατηρήσουν την Ελευθερία τους, μας υποχρεώνει να απευθυνθούμε σε κάθε Έλληνα που κρατάει στην καρδιά του άσβεστη την φλόγα της πατρίδος που ως εθνικό προπύργιο διαφύλαξε μέχρι σήμερα την διαχρονική Παράδοση του Γένους και έσωσε τον Ελληνισμό από τον ανά τους αιώνες επιδιωκόμενο αφανισμό του.
Με το κάλεσμά μας αυτό, ως ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ «ΕΛ.ΛΑ.Σ», απευθυνόμαστε στον απανταχού Ελληνισμό που όταν χρειάσθηκε μετατράπηκε σε σαλπιστή Αγώνων και Θυσιών υπέρ του Ελληνικού Έθνους μας.
Σε μια εποχή κατά την οποία τα εθνικά μας θέματα ευρίσκονται επί ξυρού ακμής και η Εθνική μας Ταυτότητα τίθεται εν αμφιβόλω, που το άλας εμωράνθει και αφεθήκαμε να μας κυβερνούν υποτι­θέμενοι «Μεσσίες», έχουμε χρέος ιερό απέναντι στον Ελληνικό Λαό και απέναντι στις επερχό­μενες γενεές μας να γίνουμε ένα ακλόνητο οχυρό πίστεως στην ΠΑΤΡΙΔΑ των ΠΑΤΡΙΔΩΝ, την ΕΛΛΑΔΑ «του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού».
Εμπνεόμενοι από τον πόθο να προσφέρουμε στο Έθνος μας τις σκέψεις και τα διανοήματά μας, τα αισθήματα και τους παλμούς μας ονειρευόμασθε μιά Ελλάδα ισχυρή και γνήσια και θα δώσουμε όλη μας τη ψυχή για να πραγματοποιήσουμε το μεγάλο μας όραμα.
Η στυγνή πραγματικότης και η αυστηρή προσήλωσή μας στο καθήκον, μας υποχρεώνει να δώσουμε όχι μόνο κάθε ενεργητικότητα της ζωής μας αλλά και αυτήν ακόμη τη ζωή μας για τον ιερό σκοπό της προάσπισης της πατρίδας μας η οποία θέλει μόνο το δίκιο της.
Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε ο Ελληνικός Λαός ομόψυχος και αλληλέγγυος να ιδεί καθαρά την γραμμή πορείας που πρέπει να ακολουθήσει, για να μπορέσει να σταθεί όρθιος μπροστά στις δυσχέρειες των καιρών, για να βρει τον δρόμο που τέρμα του έχει την επιτυχία της λύσεως των προβλημάτων που μασ­τίζουν σήμερα το διωκόμενο Ελληνικό Έθνος.
Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον όλοι οι Έλληνες ν’ αναγνωρίσουμε χωρίς ιδεοληψίες και σκοπιμότητες την οδυνηρή αλήθεια της ελληνικής πραγματικότητας όπως την διαμόρφωσαν «κυβερνήτες» που ενδιαφέρονταν μόνο για την εξουσία παραγνωρίζοντας ότι η εξουσία δεν είναι παρά διαχείρισης του υλικού και πνευματικού πλούτου που τους εμπιστεύθηκε ο Λαός.
Το «φτάνει πιά...» που ξεπηδά από το στόμα του αγανακτισμένου Λαού επιβάλλει την συσπείρωση όλων των Ελλήνων που πιστεύουν στα Μεγάλα πεπρωμένα της Φυλής μας και στα απαράγραπτα δικαιώματα του Έθνους μας που αποτελούν τον λόγο της υπάρξεώς μας.
Η ιδέα της μοναδικότητας του Έθνους των Ελλήνων αντηχεί ανά τους αιώνες και η πραγματικότης ό­τι η Ελλάς είναι ποιοτικώς η ευφορότατη δεξαμενή ανθρωπίνων υπάρξεων στον κόσ­μο πρέπει να γίνει πίστης και ηγέτης και να εμφυσηθεί στην νεολαία μας που μεγαλώνει με δηλητηριασμένες θεωρίες πλήρους ισοπέδωσης των αξιών, χωρίς ορά­ματα, μακριά από τα εθνικά μας ιδεώδη, μέσα σε έναν βούρκο αναξιοκρατίας, δυσοσμίας και εκχυδαϊσ­μού που μας οδηγούν στην άβυσσο, ότι πρέπει το φως να νικήσει το σκοτάδι.
Πρέπει να αναζωογονηθεί η πίστη και ο σεβασμός προς το Έθνος και η αγάπη του Έλληνα νέου προς την σωτηρία και το μεγαλείο της Πατρίδας του. Οφείλεται να μιλήσει στον σημερινό νέο το αθάνατο απόφθεγμα του Σωκρά­τη: «μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον  έστιν πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον».  
Ως Έλληνες το γένος πιστεύουμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα και την πολυτέλεια να εθελοτυφλούμε. Είναι η ώρα της δικής μας δράσης και δεν δικαιούμαστε να απέχουμε από την πολιτική σκηνή του τόπου γιατί εμείς είμαστε οι υγιείς δυνάμεις του Έθνους και η πολιτική μας συμπεριφορά θα είναι μια αγωνιστική παρουσία που θα αφοπλίσει τον οποιονδήποτε που εναντιώνεται στις ιδέες μας, στην αγωνιστικότητά μας και στην δράση μας υπέρ του έθνους μας. Είμαστε οι πατριώτες αυτοί που έχουν κλεισμένη στην καρδιά τους την Ελλάδα και θα σηκώσουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα μας και δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν κάποιοι την Ελλάδα μας σε χώρα της αγωνίας και σε πατρίδα τριτοκοσμική και επικίνδυνη για τους Έλληνες. Οι δυνάμεις του σκότους κατάντησαν την Ελλάδα μια ανυπεράσπιστη χώρα της συμφοράς και της μιζέριας μετατρέποντας την κορωνίδα των κρατών, το ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, σε μιά χοάνη πολυπολιτισμικών και πολύ-πολύ φυλετικών σκοπιμοτήτων με αποτέλεσμα την κοινωνική της αποσύνθεση, την αυξημένη εγκληματικότητα, την γκετοποίησή της από κάθε είδους «λαθρομετανάστη», την απαξίωση των κόπων και του ιδρώτα μας, την υποβάθμιση του Έλληνα ανθρώπου και την αλλοίωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ταυτότητός της.
Ο Έλληνας υφίσταται το επαχθές βάρος της Νεοταξικής πολιτικής αλλά ξεχνούν ότι η Ελλάδα είναι δική μας και μας ανήκει, ότι δεν είναι κτήμα κανενός και ότι υπάρχουμε εμείς που θα αντισταθούμε στην Παγκοσμιοποιημένη βαρβαρότητα εκείνων που παριστάνουν τους δημοκράτες. Εμείς θα αντισταθούμε στην ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ».
Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» θεωρεί ότι είναι ένας εντολοδόχος του μηνύματος της υπάρξεως του Ελληνισμού που έχει υποχρέωση ιερή να αναμεταδώσει το ελπιδοφόρο μήνυμα του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στον απανταχού της γης διαβιούντα Ελληνισμό που φρουρεί τις αμέτρητες Κερκόπορτες του Έθνους.
Πιστεύοντας λοιπόν ότι η μόνη σκέψη κάθε ΕΛΛΗΝΑ είναι η προσήλωσης προς την    ιε­ρή ιδέα της ΠΑΤΡΙΔΟΣ που μας καθιστά υπόχρεους να προσφέρουμε την ψυχική, ηθική, πνευματι­κή και σωματική μας οντότητα προς πραγμάτωση των ιδεωδών της, ας σπεύσει ο καθ’ ένας, με τις δυνάμεις που διαθέτει, να συμβάλει στο να γίνει η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ «ΕΛ.ΛΑ.Σ», ο σωτήριος σχηματισμός, η γρανιτώδης δέσμη θελήσεων που θα κρατάει ψηλά την σημαία της Πατρίδας και θα πραγματοποιήσει το όραμα του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ  δίνοντας σάρκα και οστά στους πόθους και στα οράματα της φυλής μας ώστε να μπορέσουμε να βροντοφωνάξουμε ξανά: «ΖΗΤΩ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ».
Και στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα για ηθική, πνευματική και πολιτι­κή αντίσταση κατά της διαφθοράς και του αφανισμού του Έθνους μας εμείς απαντάμε: ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ! ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!! Υπάρχει ένας προμαχώνας που αντιστέκεται και δίνει το παράδειγμα. Υπάρχουμε και κάποιοι που αναλαμβάνουμε την ευθύνη και το κόστος της Εθνικής προσπάθειάς μας. Υπάρχουμε εμείς που υποκλινόμασθε ευλαβικά πρό των αγωνιστών της Ελευθερίας και της Εθνικής τιμής. Υπάρχουμε και κάποιοι που δεν ανεχόμαστε πλέον το γκρέμισμα των αξιών, διαφο­ρετικά θα είμαστε ανάξιοι απόγονοι άξιων προγόνων και υπόλογοι για το τεράστιο έγκλημα που σκοτώνει τις αθώες επερχόμενες γενεές.
Απευθυνόμενοι προς κάθε Έλληνα που εκφράζει τις Ζωντανές, Δημιουργικές δυνάμεις του Έθνους, τις Πατριωτικές δυνάμεις της Ελευθερίας, τις δυνάμεις του ήθους και των οραμάτων, τις δυνάμεις της συνέπειας, της αγωνιστηκότητος και της ανιδιοτέλειας, ζητούμε από όλους να αγωνιστούμε μαζί, ο καθ’ ένας με τις δυνατότητές του, για να πετύχουμε τους στόχους μας για μια Ελλάδα του αύριο. Με όπλο μας την θέληση, με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης στις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της πατρίδας άς κοιτάξουμε μπροστά για να ανακόψουμε την αποδόμηση των αξιών και της εθνικής συνείδησης. Ελπίζουμε ο καθ’ ένας χωριστά και όλοι μαζί, να θέσουμε σε κίνηση αυτή την μηχανή της ελπίδας. Ας αρχίσουμε τον αγώνα μας ΚΑΙ ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΗ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥΣ, ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ, προς πάσαν κατεύθυνση ότι, κάθε πολιτική  ή νομική ή και ηθικολογούσα ή διεθνολογούσα υπεκφυγή, κωλυσιεργία, αναβλητικότητα ή κακή επιλογή θα προσκρούει πάντοτε στον υπέρτατο νόμο του Εθνικού Συμφέροντος και θα έχει ως αδυσώπητο κριτή, την ρήση: «εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί Πάτρης».
Για την ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ «ΕΛ.ΛΑ.Σ»
Εκ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Οδυσσέας Τηλιγάδας       Θεόδωρος Δάλμαρης       Στέργιος Σμυρλής       Δημήτρης Βόγγολης
                  2103250220                       2291061104                     6944325056                     6944357378

ΕΛΛΗΝΕΣ, όπου και αν ευρίσκεστε ακούστε τη φωνή μας!!!!



Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Μοιρολόι Ηπειρώτικο (28η Οκτωβρίου 1940 - Τιμής Ένεκεν)

Άγνωστες πτυχές της 28ης Οκτωβρίου 1940


Δεν πρόκειται να κάνω καμιά ρητορική Ομιλία θα σας αναφέρω ουσιαστικά ιστορικά γεγονότα ,ώστε όταν μιλάμε για την 28η Οκτωβρίου να ξέρουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται .
Κάθε έθνος φημίζεται για δύο πράγματα για την Ιστορία του και τον πολιτισμό του
Όταν λέμε ιστορία εννοούμε την επιστήμη εκείνη η οποία καταγράφει τις ανθρώπινες πράξεις , πολιτισμός είναι ο πνευματικός βίος των ανθρώπων.
Εδώ έχουμε γεγονότα πρόσωπα και ημερομηνίες ,δηλαδή για τον πόλεμο του 1940
Έχουμε γεγονότα ,την επίθεση των Ιταλών εναντίον της Ελλάδος, έχουμε πρόσωπα από τη μια μεριά ο Μουσολίνι από την άλλη ο Μεταξάς, έχουμε και ημερομηνία 28η Οκτωβρίου 1940.Εάν ανατρέξουμε στην πολιτική κατάσταση της Ευρώπης εκείνην την εποχή, θα δούμε το εξής , ο άξων ο οποίος είναι η συμμαχία Ιταλίας Γερμανίας, ο Χίτλερ έχει συμμάχους τους Ρουμάνους, τους Βουλγάρους και έχει καταλάβει το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο τη Γαλλία, είναι σύμμαχος ή ουδέτερος με τις Σκανδιναβικές χώρες και κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη έχοντας, συμμαχία με τη Ρωσία . Ευμενώς ουδέτεροι υπέρ του Χίτλερ ήταν η Πορτογαλία  και η Ισπανία, συνεπώς σε όλη την Ευρώπη επικρατεί η  συμμαχία του άξονος , ακόμα και η Γιουγκοσλαβία στις 25 Μαρτίου του 1940 είχε υπογράψει συμφωνία με τον Χίτλερ.
Αυτή λοιπόν την περίοδο εδώ στην              Ελλάδα έχουμε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, το καθεστώς αυτό ήτο ένα καθεστώς  Δικτατορικό και λέμε ότι τα καθεστώτα κρίνονται από το αν ωφελούν την Ελλάδα ή τη βλάπτουν. Ένα πολίτευμα εάν ωφελεί ένα έθνος είναι καλό όπως και να λέγεται , μα θα μου πείτε δικτατορία; Απαντώ  Ο Μ. Αλέξανδρος  είχε δικτατορία γιατί τον τιμούν όλοι; 1000 χρόνια Βυζαντινής αυτοκρατορίας είχαμε δικτατορία είχαμε στερηθεί την ελευθερία; είμεθα δούλοι ; φυσικά όχι.
Και παίρνω παράδειγμα δύο κατ εξοχήν δημοκρατίες της Ευρώπης τη Γαλλία και την Αγγλία ,ποιους έχουν για εθνικούς ήρωες ! η Γαλλία το Μ. Ναπολέοντα  ο οποίος τι έκανε ; έκλεισε τη βουλή και διέλυσε τη δημοκρατία. Η Αγγλία έχει εθνικό ήρωα τον
Κρόβελ  ο οποίος τι έκανε έκλεισε τη βουλή με έναν προκλητικό τρόπο κλείδωσε έβαλε το κλειδί στη τσέπη του και έβαλε στο Βρετανικό κοινοβούλιο πινακίδα οίκος προς ενοικίαση. Γιατί αυτοί οι δημοκράτες δεν έχουν έναν δημοκράτη να επιδείξουν .
Ερχόμαστε όμως στα γεγονότα τα σύννεφα του πολέμου είναι σε όλη την Ευρώπη, ο Χίτλερ δεν έχει κανένα λόγο να επιτεθεί κατά της Ελλάδος, αλλά οι Ιταλοί καθαρά  25 Οκτ. και μόνο για λόγους φιλοδοξιών ήθελαν να επιτεθούν και να καταλάβουν την Ελλάδα αφού προηγουμένως είχαν εγκατασταθεί στην Αλβανία.
Τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι ο Μεταξάς προετοίμασε την Ελλάδα για πόλεμο αυτό το αναγνωρίζουν όλοι(ακόμα και ο Βερέμης) είχε λοιπόν την πληροφορία ότι οι Ιταλοί θα επιτεθούν τον Οκτώβριο. Στο ημερόλογιό του ο Μεταξάς γράφει: Οκτώβριος του 40 : 13 Οκτωβρίου ησυχία 14 Οκτωβρίου ησυχία .16 Οκτωβρίου εξακολουθεί ησυχία 17 Οκτ. η παράτασης ησυχίας συνεχίζεται 21 Οκτ.ησυχία 25 Οκτ. σήμερα δεν έγινε επίθεση της Ιταλίας αποδεδειγμένα περίμενε τον πόλεμο,26 Οκτ, ούτε σήμερα είχαμε επίθεση την περιμένουμε. 27 Οκτ κατά τις 2 νυκτερινής ώρας εδέχθη τηλεφώνημα περί συμπλοκής συμμορίας στα σύνορα .τούτο σημαίνει αύριο δεχόμεθα επίθεση και δεν κοιμήθηκα διακοπτόμενος από το τηλέφώνημα και συνεννοούμενος με Παπάγο.Είναι σπάνιο να μάθει κανείς πώς ο Μεταξάς ήξερε τις λεπτομέρειες το βρίσκουμε στο βιβλίο του Κ .Πλέυρη .Οι μυστικές υπηρεσίες δημιουργούν καταστάσεις όπως αυτές της αντικατασκοπίας για να αντλήσουν πληροφορίες , στην Ελλάδα τότε  στην αντικατασκοπία υπηρετούσε ένας πολύ δυνατός αξιωματικός της Αστυνομίας ο Παξινός ο οποίος αργότερα εδολοφονήθη
Παρεκάλεσε μία βιομήχανο που κατασκεύαζε υφάσματα να κάνει μια δεξίωση προς τιμή της  Ιταλικής πρεσβείας και να βάλει ανάμεσα από τον Ιταλό στρατιωτικό ακόλουθο και το βοηθό του ,έναν Ιταλομαθή Έλληνα αξιωματικό για να ακούσει μήπως πουν κάτι. Έτσι ενεργούν οι μυστικές υπηρεσίες.
Κάλεσε λοιπόν έναν νεαρό Υπαστυνόμο τον Σπηλιωτόπουλο  ο οποίος ήξερε καλά την Ιταλική και του είπε πάρε αυτά τα λεφτά βρες και μία όμορφη  κοπέλα σε ένα καμπαρέ να την παρουσιάσεις για μνηστή σου και θα καθίσεις ανάμεσα από τον στρατιωτικό ακόλουθο και τη γυναίκα του , έτσι και έγινε πήγε στο κέντρο ΜΑΞΙΜ όπου εδίδετο η δεξίωση κάθισε ανάμεσά τους , έγινε μια πρόποση στην οποία η οικοδέσποινα της δεξίωσης είπε πίνω εις υγείαν του Ιταλικού λαού στη συνέχεια ο πρέσβης Γκράτσι είπε πίνω εις υγείαν του Ελληνικού λαού εκείνη τη στιγμή ο Συνταγματάρχης στρατιωτικός ακόλουθος έσκυψε προς τον βοηθό του και του λέει –στα Ιταλικά δεν γνώριζε ότι ο παρακαθήμενος γνώριζε Ιταλικά  να δούμε τον Οκτώβριο τι θα πει ο Ελληνικός λαός.
Αυτό το άκουσε ο Σπηλιωτόπουλος το συγκράτησε με σκοπό να το αναφέρει, βγαίνει με την κοπέλα του μετά τη δεξίωση και της ζήτησε να συνεχίσουν το γλέντι ,αυτή δεν δεχόταν έγινε ένας τσακωμός της δίνει ένα χαστούκι και πριν χωρίσουν. του είπε :με χτύπησες , αύριο θα δεις τι θα πάθεις. Ο Σπηλιωτόπουλος πηγαίνει στην υπηρεσία του
Στην οδό Μπουμπουλίνας , γράφει την αναφορά του τι άκουσε την αφήνει στο γραφείο του προϊσταμένου του και φεύγει για το σπίτι του πατέρα του που ήταν κοντά και όχι στο δικό του στο Παγκράτι.
Το πρωί ο προϊστάμενος διαβάζει την αναφορά την δίνει στον Παξινό ο οποίος την εκτιμά ως σοβαρή πληροφορία και την έστειλε στον Υπουργό Ασφαλείας Μανιαδάκη και αυτός στον Μεταξά και διαβάζοντάς το λέει στον Μανιαδάκη φέρε μου τον Αξιωματικό να τον ακούσω ο Μεταξάς γνώριζε Ιταλικά.Το λέει ο Μανιαδάκης στον Παξινό ,ο Παξινός στον προϊστάμενο του Σπηλιωτόπουλου ψάχνουν τον Σπηλιωτόπουλο και δεν τον βρίσκουν .Κατά τις 11πμ.φθάνει στο γραφείο του τον βλέπει ο προιστάμενός του και του λέγει τι είναι αυτά που μας έκανες και μας άναψες φωτιά έλα και σε θέλει ο Διευθυντής ,αυτός νομίζει ότι τον θέλει   για το χαστούκι που έδωσε στην κοπέλα .Είναι πολύ συγκινητικό στην εξέλιξη πηγαίνει στον Παξινό του λέει ο Παξινός εσύ ήσουνα χθές στη δεξίωση; Ναι εγώ ήμουν να σας εξηγήσω 
Όχι μη μου πεις τίποτα σε θέλει ο Μανιαδάκης , ο Σπηλιωτόπουλος τρελάθηκε ο Μανιαδάκης ήταν ο τρόμος και ο φόβος εκείνη την εποχή , πάνε στον Μανιαδάκη ανοίγει την πόρτα ο Παξινός και λέει αυτός είναι ο αξιωματικός .
Τον ρωτάει ο Μανιαδάκης εσύ είσαι ο Σπηλιωτόπουλος; Ναι κύριε Υπουργέ να σας εξηγήσω , όχι δεν θέλω πάμε στον Μεταξά απόρησε ο Σπηλιωτόπουλος έφθασε το χαστούκι μέχρι τον Μεταξά; Φθάνουν στον Μεταξά μπαίνουν στο γραφείο του  αναφέρεται ο Σπηλιωτόπουλος  και εκείνη τη στιγμή ο Μεταξάς σηκώνει ένα χαρτί και βλέπει ο Σπηλιωτόπουλος ότι είναι  η αναφορά  του και συνέρχεται .Του λέει ο Μεταξάς παιδί μου αυτή είναι η αναφορά σου ,πες μου πως ακριβώς το άκουσες και του τα διηγείται, βγάζει ο Μεταξάς τα γυαλιά του και τον χτυπάει στην πλάτη και του λέει νεαρέ μου να ξέρεις ότι σήμερα προσέφερες μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα.
Τα διηγούντο αυτά ο Σπηλιωτόπουλος που έζησε αυτές τις συγκινητικές στιγμές και έκλαιγε, έτσι ο Μεταξάς με αυτές και άλλες πληροφορίες ήταν βέβαιος ότι ο πόλεμος πλησίαζε.
Και πράγματι έχει ξημερώσει η 27η όπου στη Γαλλική πρεσβεία εδίδετο μια δεξίωση και φθάνει το τελεσίγραφο κρυπτογραφημένο και ο Γκάτσι περιγράφει πώς ανησυχούσε μήπως ήταν τώρα να δώσει το τελεσίγραφο, αλλά ήταν για τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στις 3 η ώρα το πρωί. Ετσι λοιπόν παίρνει τον στρατιωτικό ακόλουθο και έναν διερμηνέα και φεύγουν όχι με το αυτοκίνητο της πρεσβείας αλλά με το ιδιωτικό του  και πάνε στην Κηφισιά 3 η ώρα το πρωί και εκείνη την εποχή ήτο ερημιά είχε το τελεσίγραφο το οποίο είχε διαβάσει , πάνε κοντά στο σπίτι του Μεταξά δεν βλέπουν ούτε φρουρό ούτε φώτα ,αυτά τα περιγράφει ο Γκράτσι στο βιβλίο του η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ. Μα εδώ μένει ο Μεταξάς ; καταιβαίνουν βλέπουν το όνομα στο κουδούνι και περιγράφει πως ένας σκύλος γαύγιζε και άλλες λεπτομέρειες , τελικά ανοίγει ο Μεταξάς και μπαίνει μέσα στο σαλόνι και κάθισε , περιγράφει ότι ο Μεταξάς φορούσε ένα ευτελές νυχτικό και του λέει ο Γκράτσι είμαι υποχρεωμένος να σας δώσω μια ανακοίνωση της Κυβερνήσεώς μου, την παίρνει ο Μεταξάς ,΄βλέπει είναι το τελεσίγραφο το διαβάζει ,λέει ο Γκράτσι ,έβλεπα τα γαλανά του μάτια να βουρκώνουν το διάβασε όλο και λέει λοιπόν Πόλεμος ,η συζήτηση εγένετο στα Γαλλικά.
Θα σας διαβάσω τι γράφει ο ίδιος ο Γκράτσι στο βιβλίο του «είδα να ανάβει φως και τον Μεταξά να κατεβαίνει με αναγνώρισε μου έδωσε το χέρι και με οδήγησε σε ένα μικρό σαλόνι , μόλις καθίσαμε του έδωσα την ανακοίνωση,παρακολούθησα  την συγκίνησή του στα χέρια του και στα μάτια του, όταν ετελείωσε την ανάγνωση εσήκωσε το κεφάλι του και κάρφωσε τα μάτια του επάνω μου και με σταθερά φωνή κατάματα μου είπε «αυτό σημαίνει πόλεμο» του απήντησα σιγά ότι τούτο θα ήτο δυνατόν αν η Ελληνική κυβέρνηση κλπ ,μου απήντησε ΟΧΙ , μα αν ο Παπάγος κλπ πάλι με διέκοψε και μου απήντησε ΟΧΙ αδύνατον.
Ακούστε τώρα τι γράφει ο εχθρός της Ελλάδος « έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτατον σεβασμόν προ του γέροντος αυτού που προτίμησε τη θυσία αντί της υποδουλώσεως ,έφυγα ταπεινωμένος και με σφυγμένη την ψυχή μου από μίσος για το επάγγελμά μου»
Ο Μεταξάς τον είχε δεί τον Γκράτσι  όταν χτύπησε το κουδούνι από το παράθυρο, αμέσως τηλεφώνησε στον Διευθυντή του πολιτικού του γραφείο τον Πολίτη  και του λέει συναγερμός ,ειδοποίησε τον Βασιλιά τον Άγγλο πρεσβευτή , τους στρατηγούς ,σύσκεψη στοΥπουργείο Εξωτερικών , μπαίνει μέσα ο Γκράτσι γίνεται αυτή η συζήτηση  .
Ο Αμβρόσιος Υπουργός Ναυτιλίας επί Μεταξά γράφει στα απομνημονεύματα του κάνω μια παρένθεση εδώ και λέγω ότι ο Αμβρόσιος έγινε Υπουργός από ένα τυχαίο περιστατικό . Ο Μεταξάς συνήθιζε να συχνάζει τα βράδια στο σπίτι του μεγάλου συγγραφέα Μπασιά όπου συνομιλούσε με διαφόρους διανοουμένους μεταξύ των οποίων και ο Σεφεριάδης ο γνωστός ποιητής ως Σεφέρης στον οποίο είχε αναθέσει τη λογοκρισία, άκουσε ένα βράδυ που κατηγορούσαν κάποιον ως παλιόπαιδο και άλλα και αυτά για τον Αμβρόσιο ,καλεί τον Μανιαδάκη να του φέρει τον Αμβρόσιο και   τον έκανε Υπουργό Ναυτιλίας ,στο συμβούλιο ήρθε από τους πρώτους γιατί έμενε κοντά και γράφει ο Αμβρόσιος ότι είδε το πρόσωπο του Μεταξά να λάμπει φαινόταν πολύ νεότερος σα να είχε φύγει ένα μεγάλο βάρος από πάνω του .
Ο Μεταξάς τους ενημέρωσε με το τι συνέβαινε έκανε το σταυρό του και υπογράφει το πρώτο διάταγμα επιστρατεύσεως, το δεύτερο διάταγμα «Ουδείς καθίσταται πλουσιότερος εκ του πολέμου» και βγάζει ένα ανακοινωθέν «επήλθε η στιγμή κατά την οποίαν θα αγωνισθούμε για την τιμή την ακεραιότητα την ανεξαρτησία, την ελευθερία της Ελλάδος και καλεί τον λαό –αγωνισθείτε για την πατρίδα ,τις γυναίκες τα παιδιά για τις ιερές παραδόσεις και καταλήγει με την επωδό των Σαλαμινομάχων  ‘Νυν υπερ πάντων ο αγών» βγάζει και το πρώτο στρατιωτικό ανακοινωθέν του Γενικού Επιτελείου Στρατού με το οποίο λέει «από της πρωίας 5.20 αι Ιταλικαί προσβάλλουν τας Ελληνικάς ενόπλους δυνάμεις προκαλύψεως αμυνόμεθα του πατρίου εδάφους και αρχίζει ο πόλεμος.
Εκείνη τη Δευτέρα ο Χίτλερ βρισκόταν στη Γαλλία  είχε επισκεφθεί τον Φράγκο και τον Πετέν όπου έρχεται  ένα τηλεγράφημα που έλεγε ότι η Ιταλία θα κηρύξει τον πόλεμο κατά της Ελλάδος, τότε ο Χίτλερ έγινε έξαλλος γιατί δεν είχε κανένα λόγο να επιτεθεί κατά της Ελλάδος και να επεκταθεί ο πόλεμος., γιαυτό πηγαίνει προς τη Φλωρεντία να συναντήσει τον Μουσολίνι τον οποίο συνήντησε στις 10 η ώρα το πρωί ενώ οι Ιταλοί είχαν εισβάλλει στην Ελλάδα , μόλις κατέβηκε του λέει ο Μουσολίνι ΠΡΟΧΩΡΟΎΜΕ , βλέποντας όμως την δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Χίτλερ ,του λέει μην ανησυχείτε σε 15 μέρες θάχουμε τελειώσει και πράγματι σε 15 μέρες είχαν τελειώσει  δηλαδή είχε καταστραφεί η Ιταλία. Από τις 6 Νοεμβρίου τα Ιταλικά στρατεύματα είχαν αρχίσει να ηττώνται στην  αρχή είχαμε 8 Μεραρχίες μετά 15 και μία Μεραρχία Ιππικού δηλαδή παρατάξαμε σε ένα μέτωπο 250 χιλιομέτρων  400.000 στρατό και έγινε ο νικηφόρος πόλεμος, λιγότερο από ένα μήνα είχε ήδη καταληφθεί  το Αργυρόκαστρο ,η Πρεμετή ,οι Άγιοι Σαράντα και στις 22 Νοεμβρίου ο Στρατηγός Πιτσίκας τηλεφωνεί στον Μεταξά σήμερα απελευθερώσαμε την Κοριτσά , Τι συγκινητικές στιγμές ζήσαν αυτοί οι άνθρωποι. Ο Μεταξάς δεν είναι αιθεροβάμων πιστεύει ότι σύντομα θα έρθουν και οι Γερμανοί  οι οποίοι είχαν καλέσει σε σύσκεψη τον Μουσολίνι με τον Υπουργό εξωτερικών να τους πουν να μην κάνουν επίθεση χειμωνιάτικα αλλά το καλοκαίρι και για καλή μας τύχη δεν έγινε η σύσκεψη γιατί μόλις είδε ο Χίτλερ τον Ιταλό στρατηγό Μπουζένι με τη φουσκωμένη κοιλιά και τα βαμμένα μαλλιά δεν θέλησε να μιλήσει μαζί του και έφυγε .οι Ιταλοί συνεχώς υποχωρούν και οι Γερμανοί δεν μένουν  αμέτοχοι διότι σχεδιάζουν τον Μάιο να επιτεθούν κατά της Ρωσίας και πώς θ α επιτεθούν στη Ρωσία με ανοιχτό μέτωπο στα Βαλκάνια.. όπου οι Άγγλοι ,οι Γάλοι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέο μέτωπο, όπως έγινε στον Α. παγκόσμιο πόλεμο έτσι αποφασίζουν να εκτιμήσουν την κατάσταση αν οι ιταλοί είναι δυνατόν να νικήσουν. Στέλνει τον στρατηγό Ρήμπερνεχ και να υποβάλει αναφορά και ο οποίος είπε με τρείς λέξεις «παραλίγο να συληφθώ αιχμάλωτος στην Κλεισούρα» όλα αυτά περιγράφονται μέσα στα ιστορικά βιβλία και Άγγλων και Γάλλων και Γερμανών  αυτά εδώ τα αποσιωπούν  .
Ετσι ο Μεταξάς πλέον είναι κύριος του παιχνιδιού και τώρα αρχίζει η κρίση  με αυτό την Αγγλία με αυτό το έθνος το οποίο έκανε στην Ελλάδα ως τάχα φίλος περισσότερο κακό από ότι έκαναν οι άλλοι ως εχθροί. Λέει στους Εγγλέζους  είμαστε σύμμαχοι στείλτε στρατό. Οι Εγγλέζοι ήθελαν να στείλουν δύο τρία τάγματα ,με κάτι διαβιβαστάς,δύο τρία τάνξ δύο τρία πυροβόλα ,δηλαδή  τι; να προκαλέσουν τους Γερμανούς διότι οι Εγγλέζοι θέλαν να επεκταθεί ο πόλεμος διότι πάντα προχωρούσαν με το αίμα των άλλων, στη διάρκεια του πολέμου με τη Γαλλία είχαν πολλά παρατράγουδα τους βουλιάξαν τα πλοία. Η προπαγάνδα του Γκέμπελ έλεγε η Αγγλία θα πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Γάλλο στρατιώτη, έτσι λοιπόν ήθελαν να παρακινήσουν τους Γερμανούς να κατέβουν. Ο Μεταξάς τους έλεγε τι να στείλουν και σημειώνει στο ημερολόγιό του μέχρι τον Ιανουάριο την κρίση που είχε με τους Άγγλους και στις 17 Ιανουαρίου αρρωσταίνει. Είχε πάει σε μια δεξίωση στην Αγγλική πρεσβεία όπου στις σημειώσεις γράφει δεν ξέρω Αγγλικά δεν με προσέχει κανείς  είμαι και κοντός, όταν έφυγε από τη δεξίωση  είπε στον Μανιαδάκη  έκανα λάθος έφαγα και στις 17 αρρωσταίνει ,   10 Έλληνες  θεράποντες ιατροί  καθηγητές με ενέσεις που τις έκανε ένας Άγγλος Υπολοχαγός τι τρελά πράγματα! Προσπαθούσαν να τον θεραπεύσουν αλλά τελικά υπέκυψε στις 29 Ιανουαρίου του 41. .Ο Μανιαδάκης είπε πως αν πήγαινε στον Ευαγγελισμό Τρίτη θέση  θα ζούσε  με άλλα λόγια δεν υπάρχει αμφιβολία  εδολοφονήθη  και αναλαμβάνει ποιος ; ο Κοριτσής Διοικητής της Εθνικής Τραπέζης μία αγνή προσωπικότητα ο οποίος συνδέετο με τον Μεταξά για τον εξής λόγο όταν απέτυχε στις εκλογές ο Μεταξάς δεν είχε τρόπο να ζήσει  χωρίς στον ήλιο μοίρα χωρίς δουλειά ζήτησε από τον Δροσόπουλο δεν τούδωσε , τούδωσε όμως ο Κοριτζής ευγνωμονών αργότερα  τον έκανε Διοικητή εθνικής τραπέζης , ο οποίος  στην ανάληψη των καθηκόντων Πρωθυπουργού δήλωσε  «ακολουθώ την πολιτική του Μεταξά» δηλαδή κύριοι Άγγλοι θα έρθετε με τι θα έρθετε με δυνάμεις ικανές να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τους Γερμανούς που θα επιτεθούνε ή θα έρθετε  με λίγες δυνάμεις που θα τους προκαλέσετε και θα καταστραφούμε . Ο Κοριτζής αντιμετωπίζει όλη την κατάσταση χωρίς ικανή βοήθεια των Άγγλων.Ο Μίκης Θεοδωράκης  έδωσε μία συνέντευξη και λέει: Όταν πέθανε ο Μεταξάς ήμουνα  σε μια μικρή εκκλησία  στην Τρίπολη και την ώρα του μνημοσύνου για τον Μεταξά   ο κόσμος  έκλαιε τόσο γοερά που οι   θρήνοι ακούγονταν και  από τις άλλες εκκλησίες..Σήμερα πιστεύετε ότι αν πεθάνει ένας αρχηγός κόμματος θα ακούσετε να κλαίει ο κόσμος;








 .Ο Μεταξάς, ο άνθρωπος που αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Μικρασιατική Εκστρατεία και κατηγορήθηκε ως «προδότης», δύο δεκαετίες µετά δοξάστηκε ως ο «αρχιστράτηγος της ελληνικής νίκης».

«Διάγγελμα του Πρωθυπουργού προς τον Ελληνικόν Λαόν»

28 Οκτωβρίου 1940

"Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία, μη αναγνωρίζουσα εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Ελληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ιδίαν αυτής βούλισιν, και μου ανεκοίνωσεν ότι, προς κατάληψιν αυτών, η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγώνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθείτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας και τα παιδιά σας και τας ιεράς μας παραδόσεις.Νυν υπέρ πάντων ο αγών

Σύγκριση δυνάμεων:
Στην Ήπειρο: Έναντι των 22 ταγμάτων πεζικού, 3 συνταγμάτων ιππικού, 61 πυροβολαρχιών (18 βαριές) και 90 αρμάτων μάχης του XXV Ιταλικού Σώματος Στρατού, υπήρχαν 15 τάγματα πεζικού, μία ομάδα αναγνωρίσεως και 16 πυροβολαρχίες (2 μόνο βαριές) της VIII Μεραρχίας.
Στην Πίνδο: Έναντι 5 ταγμάτων πεζικού, μιας ίλης ιππικού της Ιταλικής Μεραρχίας Αλπινιστών, υπήρχαν 2 τάγματα πεζικού, μια ίλη ιππικού και μιάμιση πυροβολαρχία του αποσπάσματος Πίνδου.
Στη Δυτική Μακεδονία: Έναντι 17 ταγμάτων πεζικού, μιας ίλης ιππικού, 24 πυροβολαρχιών (5 βαριές) και 10 αρμάτων μάχης του XXVI Ιταλικού Σώματος Στρατού, υπήρχαν 22 τάγματα πεζικού, 2 ομάδες αναγνωρίσεως και 22 πυροβολαρχίες  .
Συμπεράσματα: Στην Ήπειρο ήταν συντριπτική η υπεροχή των Ιταλών σε πυροβολικό και άρματα. Στην περιοχή Δυτ. Μακεδονίας οι μονάδες ήταν ισοδύναμες με μικρή υπεροχή των Ελληνικών. Στην περιοχή της Πίνδου οι Ιταλοί υπερτερούσαν σε αναλογίες 1:2 περίπου στο πεζικό και 1:4 στο πυροβολικό.

    Να επισημανθούν και τα ακόλουθα: Η ασφάλεια των Ελληνικών ακτών ήταν επισφαλής, λόγω της συντριπτικής υπεροχής του Ιταλικού ναυτικού. Στηριζόμαστε μόνο στις ναυτικές δυνάμεις της Μ. Βρετανίας και στις δεσμεύσεις της Ιταλίας με τη Λιβύη. Στην αεροπορία, η Ιταλική είχε την κυριαρχία. Έναντι 400 Ιταλικών αεροσκαφών, διαθέταμε 143 παλαιού τύπου και μικρής αποδόσεως. Τα 65 διαφόρων αποστολών (βομβαρδιστικά κ.λπ.) ήταν σε καλή κατάσταση.
    Να προσθέσουμε ακόμα ότι: Η αμυντική οργάνωση του Ελληνικού εδάφους, κυρίως στην Ήπειρο, με τις έντονες προσπάθειες της VIII Μεραρχίας, το δύσβατο του εδάφους με τα περιορισμένα δρομολόγια και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ήταν αρνητικοί παράγοντες για τις επιθετικές επιχειρήσεις των Ιταλών.

Στρατηγικό συμπέρασμα: Η έκβαση των επιχειρήσεων κυρίως στην Ήπειρο (τοποθεσία Ελαίας-Καλαμά) ήταν υπόθεση τόλμης και αντοχής της VIII Μεραρχίας τις 5-10 πρώτες ημέρες, διότι, με τον ερχομό των ενισχύσεων και την πτώση του ηθικού των Ιταλών (επακόλουθο της αποτυχίας), η πλάστιγγα θα έγερνε υπέρ των Ελληνικών δυνάμεων. Αυτό πέτυχε η VIII Μεραρχία με διοικητή τον γενναίο Υποστράτηγο Χ. Κατσιμήτρο

 

 Ο θάνατος  βρήκε τον Ι.Μεταξά στο πιο κρίσιµο σηµείο του πολέµου. Φήµες και διαδόσεις τον ήθελαν θύµα σκοτεινών συνωµοσιών.
Ήταν,   ο μοναδικός πολιτικός που δεν συμβιβάστηκε ποτέ. Δεν άλλαξε τις σκέψεις του, τα πιστεύω του. Δεν προσαρμόστηκε στις ανάγκες τις στιγμής ώστε να διευκολύνει την πολιτική του καριέρα. Πόσοι και ποιοί πολιτικοί της σημερινής Ελλαδας έχουν αυτό το προνόμιο; Κανένας

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης το 1938, όπου τόνισε τα αυτονόητα:

"...Ενίοτε, μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση, η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μια Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, υπερτερεί έναντι της πληρωμής των χρεών της. Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του κι' έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας (σας θυμίζει κάτι;). Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους..."!
Με αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν, το Διεθνές δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο, στο οποίο μάλιστα το 2003 στηρίχθηκε η Αργεντινή και ο αείμνηστος πρόεδρος της, Νέστωρ Κίχνερ, ο οποίος επέλεξε να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρα του, αντί να την υποδουλώσει στο Δ.Ν.Τ.!


Πώς θα αντιδρούσε ο Μεταξάς στην επικείµενη γερµανική επίθεση; Πόσο απείχε από το να είναι ο έλληνας Πετέν; Σήµερα, συχνά µέσα από υπόγειες διαδροµές, πυκνώνουν οι φωνές που επιδιώκουν την αποκατάσταση της «παρεξηγηµένης ιστορικής προσωπικότητας» και προβάλλουν την ανάγκη διοίκησης της χώρας από «έναν ισχυρό άνδρα».

Στο πλαίσιο αυτό η επανεξέταση του καθεστώτος Μεταξά και της ιστορικής απόφασης του ΟΧΙ δεν αφορά αποκλειστικά το παρελθόν.


Πώς γράφτηκε το σάουντρακ του αγώνα
Η 30χρονη το 1940 Σοφία Βέµπο έµελλε να παίξει τον ρόλο της εθνικής τραγουδίστριας. Η σύζυγος του Μίµη Τραϊφόρου είχε αρχίσει την καριέρα της πριν από τον Β Παγκόσµιο Πόλεµο. Το τελεσίγραφο όµως του Μεταξά, η πολεµική σύρραξη Ελλάδας - Ιταλίας στο Αλβανικό Μέτωπο θα ενεργοποιήσουν την έκρηξη της καλλιτεχνικής της πορείας. Οι πολεµικές επιθεωρήσεις τραβάνε όλα τα φλας και η Εφη Μπέµπο (το πραγµατικό όνοµα της Βέµπο µε καταγωγή από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης) τραγουδάει τις παρωδίες «Στον πόλεµο βγαίν ο Ιταλός» και «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» στο θέατρο «Μοντιάλ». Οι ραδιοφωνικοί σταθµοί παίζουν ακατάπαυστα τα τραγούδια της και ακούγονται στις µπαρουτοκαπνισµένες στρατιωτικές µονάδες της Ελλάδας. Το τραγούδι Παιδιά της Ελλάδος παιδιά γράφτηκε το 1940, την εποχή του µεγάλου µου έρωτα. Τότε ήταν ο Μιχάλης Σουγιούλ µαέστρος και παρακάλεσα τον Μίµη Τραϊφόρο να µου γράψει ένα πολεµικό τραγούδι πάνω στη «Ζεχρά».

Εγραψε και µου το έφερε την επόµενη µέρα. Μου έκανε µεγάλη εντύπωση γιατί ήταν λίγο δύσκολο να γράφεται ένα τραγούδι µέσα σε µία νύχτα, σε µία ώρα, σε µία στιγµή. Μου το διάβασε και στο τέλος έλεγε: Αν δεν ερθείτε νικηταί να µην έρθετε ποτέ. Το βρήκα λίγο σκληρό. Του είπα τότε σε ευχαριστώ παιδί µου (ήταν πιτσιρικάς), αλλά δεν µ αρέσει. Εφυγε και σε λίγο επέστρεψε και µου διάβασε: Με της νίκης τα κλαδιά, σας προσµένουµε παιδιά. Α, του λέω, αυτός ο στίχος έχει περιεχόµενο ψυχικό
»,  κάπως έτσι ξεδιπλώνεται η µικρή ιστορία ενός τραγουδιού που µε µια σειρά άλλων έµελλαν να γίνουν το εµψυχωτικό soundtrack ενός ολόκληρου λαού, κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεµο του 1940. Μάλιστα το κοµµάτι πρωτοτραγουδήθηκε από την ίδια το βράδυ που γράφτηκε  στη σκηνή του θεάτρου

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΙΤΑΛΩΝ

Η πολυετής έρευνα της ιστορικού Lidia Santarelli έχει φέρει στο φως άγνωστο υλικό για το ολοκαύτωµα του χωριού Δοµένικο στη Θεσσαλία. Εκεί, στις 16 Φεβρουαρίου του 1943 οι ιταλικές δυνάµεις συγκέντρωσαν 117 άνδρες ηλικίας από 14 έως 80 ετών, ενώ το χωριό λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε. Στη διαδροµή προς τη Λάρισα, όπου υποτίθεται θα ανακρίνονταν για µία αντάρτική επίθεση, οι 117 κάτοικοι του Δοµένικου εκτελέστηκαν. Την ίδια τύχη είχαν ακόµα πενήντα άνθρωποι που συνελήφθησαν κατά την πορεία της ιταλικής φάλαγγας στα χωριά της ευρύτερης περιοχής.
Δημήτρης Βόγγολης 25/10/2016