Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Το εργαστήρι του ορθού λόγου
Σταγόνα σταγόνα πέτρας κοιλαίνουσι
  Ετυμολογία   συνέχεια: Το κρασί  (οίνος) στην αρχαιότητα ήταν πολύ δυνατό  απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα κλπ  και  ονομάζετο άκρατος,  για τον λόγο αυτόν το ανακάτευαν με νερό , το ρήμα ανακατεύω είναι κεράννυμι η δε μετοχή του παρακειμένου  κεκραμένος δηλαδή ανακατεμένος και το ουσιαστικό του κράσις και από  τη ρίζα κρά- προέκυψε το κρασί.
Ο πλούτος της γλώσσας μας δίδει και τις διαφορετικές έννοιες για κάθε ανακατεύω πχ. Κεράννυμι= Ανακατεύω υγρό με υγρό.
Μίγνυμι= Ανακατεύω στερεό με στερεό (μίγμα).
Φύρομαι= Ανακατεύω υγρό με στερεό (λέμε  αιμόφυρτος).
Και όταν τσουγκρίζουμε τα ποτήρια αντί του ευοί ευάν που έλεγαν οι παππούδες μας σήμερα λέμε  εβίβα.(με το κρασί αναπολώ και το χορό θυμούμαι)
Και ερωτώ όλους τους πανεπιστημιακούς  καθηγητές πώς θα έλεγαν οι Φοίνικες  το ΕΥΟΙ  ΕΥΑΝ αφού δεν είχαν φωνήεντα; Γιατί  στα σχολικά βιβλία του Γυμνασίου ο εκλιπών Μαρωνίτης γράφει ότι το αλφάβητο το πήραμε  από τους  Φοίνικες, ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Όλες οι μεγάλες εγκυκλοπαίδειες  λένε ότι η πρώτη γραφή ήταν η Κρητική και αυτό είναι το σωστό . Ο  Δισώ,ο Μάγερ,ο Καββαδίας και Αρβανιτόπουλος απέδειξαν ότι το Ελληνικό αλφάβητο είναι δημιούργημα Ελληνικό και ότι από εμάς το πήραν οι  Φοίνικες.
 Διάλειμμα :. Μια μέρα ο Διογένης είδε σε ένα κακόφημο πανδοχείο τον Δημοσθένη ο οποίος τον είχε αντιληφθεί και προσπάθησε να κρυφτεί πηγαίνοντας προς τα πίσω. Τότε ο Διογένης του είπε το περίφημο :Δημοσθένη όσο περισσότερο μπαίνεις μέσα τόσο περισσότερο βυθίζεσαι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου