Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Αγιασμός στο ΕΓΝΥΑ(Στέγη 18 και άνω)


dsc05092

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΓΝΥΑ. VIDEO

Με την παρουσία των οικοτρόφων, του προσωπικού και λιγοστών φίλων του Ιδρύματος, έγινε ο Αγιασμός στο ΕΓΝΥΑ Λαγονησίου σήμερα το πρωί 20/9/16.
Τριμελής εκπροσώπηση από την «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ»της κας Τσιακάλου που είναι και αρωγός του Ιδρύματος και η παντελής απουσία φορέων και εκπροσώπων του Δήμου Σαρωνικού, ήταν τα χαρακτηριστικά του φετινού Αγιασμού, εξαιρουμένου του Προέδρου του ΝΟΣ Δημήτρη Βόγγολη που ήταν παρών.
Ευχόμαστε καλή δύναμη και υπομονή σε όλο το προσωπικό και την Διοίκηση του Ιδρύματος.
Δείτε στιγμιότυπα του Αγιασμού από τον Paraktios.gr
dsc05089
dsc05087
dsc05108
dsc05092
dsc05103
dsc05114
dsc05128

Ταξίδι στη Ευρώπη

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Πύλη των Φίλων : Προδομένη Εξέγερση

Πύλη των Φίλων : Προδομένη Εξέγερση: Προδομένη Εξέγερση “ Σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει…Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σ...

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Ορθοπεδικός ή Ορθοπαιδικός

 Εργαστήρι του ορθού λόγου
 “Η μουσικότητα της ελληνικής γλώσσης είναι εφάμιλλος της συμπαντικής.” Γιάννης Ξενάκης
Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα άκομψο και απαράδεκτο των ελαχίστων Ορθοπεδικών Ιατρών και τούτο διότι οι πινακίδες θεώνται από τους περαστικούς  με (ΑΙ) δηλαδή Ορθοπαιδικός.
Ως πατριώτης  της ιδιαίτερης πατρίδας του Τζαρτζάνου που με τη γραμματική του πέρασαν  πολλές γενιές, έμαθα να γράφω τη λέξη αυτή με (Ε) καθώς όλα τα μεγάλα  αρχαία λεξικά αλλά και τα επίσημα του διαδικτύου το γράφουν με (Ε) εκτός του Μπαμπινιώτη ο οποίος αναφέρει Γάλλο νονό λέγοντας: «Η ορθή γραφή είναι (με αι) όπως προκύπτει από την ετυμολογική της ιστορία, πλάστηκε το 1741 στη Γαλλική από Ελληνικά στοιχεία ορθός και παιδικός.
Η εσφαλμένη γραφή (με ε)οφείλεται σε συσχετισμό με την αρχαία πέδη, δεσμά κλπ » και άλλες σαχλαμάρες. Ο θεμελιωτής του Έλληνος Λόγου καθηγητής κ.Σημαιοφόρος κ.Σημαιοφόρος σημειώνει ότι:
Η λέξη γράφεται με  Ε  δηλαδή εκφράζει  την πέδη  που έχει σχέση με το φρένο  όχι για να ακινητοποιήσει κατ ανάγκη ένα όχημα ή άλλο αντικείμενο αλλά να ελέγξει την ταχύτητα.  Σημαίνει και το πόδι  λέμε τροχοπέδη δηλαδή πέδη σημαίνει  βάδιση (πέδιλα)και τον τρόπο βαδίσεως , επομένως ο ορθοπεδικός σαν επίθετο γράφεται με Ε  γιατί είναι αυτός ο επιστήμων που περιποιείται  και αξιώνει τον ασθενή για φυσιολογική κίνηση , ενώ με ΑΙ δηλώνει ότι περιποιείται παιδί κάτι που σαν τίτλος είναι αδόκιμος όρος . .και αυτό είναι το σωστό.
Και αν υποθέσουμε ότι ο ορθοπεδικός  είναι ορθός αφού δεν  ασχολείται με παιδιά , ο παιδίατρος δεν είναι ορθός επειδή ασχολείται με παιδιά ;
Και συνεχίζει ο κ.Σημαιοφόρος:
Η  επιστήμη  δέχεται τα λογικά συμπεράσματα τα οποία πρέπει να γίνονται αποδεκτά  από τους ανθρώπους διότι αλλιώς  δεν επέρχεται συμφωνία μεταξύ των λαών, όταν  οι άνθρωποι είναι αδιάλλακτοι και κάνουν προσβολές  στην Ελληνική  γλώσσα μας και τη νοημοσύνη μας, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην έχουν αγαθές προθέσεις, διότι στην επιστήμη αυτό που πρέπει πάντα να είναι σεβαστό είναι η αλήθεια και αυτός που προσβάλλει την αλήθεια δεν έχει αγαθές προθέσεις δεν  αγαπάει ούτε τον άνθρωπο αλλά ούτε τον δημιουργό του σύμπαντος κόσμου.
Για τους παραπάνω λόγους καλό θα ήταν εκ μέρους των Ορθοπεδικών να διορθώσουν τις πινακίδες τους και να μην σκοτώνουν τόσο βάναυσα την συμπαντική μας γλώσσα. 

Δημήτρης Βόγγολης 12/ο9/2016



 Εργαστήρι  του ορθού λόγου
Όσο υπάρχουνε  στον κόσμο παιδιά, ζώα και λουλούδια μη φοβάστε.
Όλα θα πάνε καλά. Ν Καζαντζάκης
Ετυμολογικά συνέχεια:  οι Παππούδες μας χρησιμοποιούσαν την Ελληνίδα λέξη «Πυγή» προκειμένου να τονίσουν τους γλουτούς,  οπίσθια ή ουρές.
Τη  λέμε και σήμερα αλλά δεν το ξέρουμε. Είναι η πυγολαμπίδα ένα κολεόπτερο έντομο που από το κάτω μέρος της κοιλιάς του εκκρίνει μια ουσία που παράγει φως, λαϊκά τη λέμε κωλοφωτιά, πυγολαμπίς,  είδος  με παράγωγο το ρήμα λάμπω.
Στην αρχαιότητα οι ιερόδουλες ήταν εκείνες που κουνούσαν τους γλουτούς πέρα δώθε και ονομάζονταν πυγοστόλος.
Υπήρχαν  καλλονές όπως η Καλλουσώ των Θηβών η Λαϊδα  στην Αττική οι οποίες
 ήταν  και πλούσιες και τόσο καλλονές που οι άνδρες καθώς περνούσαν τις φώναζαν «Ώ πυγοστόλε γύναι»
Διάλειμμα:
Η σοφία των Αρχαίων.
Είπε κάποιος στον Αρίστιππο ότι η Λαΐδα δεν τον αγαπά, αλλά προσποιείται ότι τον αγαπά. Ο Αρίστιππος απάντησε:
«Ούτε το κρασί ούτε το ψάρι με αγαπούν, εγώ όμως τα απολαμβάνω».
 Άλλη μια φορά ο Σωκράτης  καθώς πήγαινε με τους μαθητάς του συναντήθηκε στο Φάληρο με την ετέρα Καλλουσώ , σύνηθες όνομα για ετέρα που σημαίνει πολύ ωραία , η οποία περνούσε  με τους φίλους της και για μια στιγμή, οι δυο συντροφιές σταματήσανε  και η Καλλουσώ λέει στο Σωκράτη : Σωκράτη εγώ μπορώ να σου πάρω όλους τους φίλους σου ενώ εσύ δεν μπορείς να πάρεις κανέναν από τους δικούς μου και ο Σωκράτης απήντησε: Ναι βέβαια έτσι είναι διότι εγώ τους οδηγώ στον ανήφορο ,ενώ εσύ τους οδηγείς στον κατήφορο .(Αυτή ήταν η σοφία των Αρχαίων)

Δημήτρης Βόγγολης 11/09/2016 ν
Το εργαστήρι του ορθού λόγου
Σταγόνα σταγόνα πέτρας κοιλαίνουσι
  Ετυμολογία   συνέχεια: Το κρασί  (οίνος) στην αρχαιότητα ήταν πολύ δυνατό  απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα κλπ  και  ονομάζετο άκρατος,  για τον λόγο αυτόν το ανακάτευαν με νερό , το ρήμα ανακατεύω είναι κεράννυμι η δε μετοχή του παρακειμένου  κεκραμένος δηλαδή ανακατεμένος και το ουσιαστικό του κράσις και από  τη ρίζα κρά- προέκυψε το κρασί.
Ο πλούτος της γλώσσας μας δίδει και τις διαφορετικές έννοιες για κάθε ανακατεύω πχ. Κεράννυμι= Ανακατεύω υγρό με υγρό.
Μίγνυμι= Ανακατεύω στερεό με στερεό (μίγμα).
Φύρομαι= Ανακατεύω υγρό με στερεό (λέμε  αιμόφυρτος).
Και όταν τσουγκρίζουμε τα ποτήρια αντί του ευοί ευάν που έλεγαν οι παππούδες μας σήμερα λέμε  εβίβα.(με το κρασί αναπολώ και το χορό θυμούμαι)
Και ερωτώ όλους τους πανεπιστημιακούς  καθηγητές πώς θα έλεγαν οι Φοίνικες  το ΕΥΟΙ  ΕΥΑΝ αφού δεν είχαν φωνήεντα; Γιατί  στα σχολικά βιβλία του Γυμνασίου ο εκλιπών Μαρωνίτης γράφει ότι το αλφάβητο το πήραμε  από τους  Φοίνικες, ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Όλες οι μεγάλες εγκυκλοπαίδειες  λένε ότι η πρώτη γραφή ήταν η Κρητική και αυτό είναι το σωστό . Ο  Δισώ,ο Μάγερ,ο Καββαδίας και Αρβανιτόπουλος απέδειξαν ότι το Ελληνικό αλφάβητο είναι δημιούργημα Ελληνικό και ότι από εμάς το πήραν οι  Φοίνικες.
 Διάλειμμα :. Μια μέρα ο Διογένης είδε σε ένα κακόφημο πανδοχείο τον Δημοσθένη ο οποίος τον είχε αντιληφθεί και προσπάθησε να κρυφτεί πηγαίνοντας προς τα πίσω. Τότε ο Διογένης του είπε το περίφημο :Δημοσθένη όσο περισσότερο μπαίνεις μέσα τόσο περισσότερο βυθίζεσαι

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Το εργαστήρι του ορθού λόγου


Το εργαστήρι του ορθού λόγου
Επειδή δεν τελειώσαμε με τα μάτι που είναι η όψη και οι παππούδες μας έλεγαν  «ώψ» με τη ρίζα ώπ , παράγονται οι Ελληνίδες λέξεις:
Ευρώπη (ευρεία +ώψ) η έχουσα μεγάλα μάτια δηλαδή η Ευρώπη της μυθολογίας μας ταξιδεύοντας πάνω στον λευκό ταύρο Δία.
Θέλουν δε θέλουν όλοι οι λαοί, αναγνωρίζουν  ως νονά της μεγαλομάτας Ευρώπης την Ελλάδα.
Πρόσωπο: πρόθεση «προς» (μπροστά)+ «ώψ» το μπροστινό μέρος του κεφαλιού,από το μέτωπο ως το πιγούνι.
Το πρόσωπο μας δίδει όμορφες και ουσιαστικές φράσεις όπως:
Με τον ιδρώτα του προσώπου.
Με τι πρόσωπο ν αντικρίσω κάποιον.( όταν αισθάνεται εντροπή ή ενοχή)
Εξαφανίζομαι από προσώπου γης.
Κατά πρόσωπο (απευθείας  προς κάποιον)
Δεν βλέπω θεού πρόσωπο ( όλα μου πάνε στραβά)παροιμία.
Το να χέρι νίβει τα άλλο και τα δυο το πρόσωπο (συνεργασία, συνεργατισμός , αλληλεγγύη)παροιμία.
Το πρόσωπο της ημέρας ( άνθρωπος που απασχολεί τον τύπο,ΜΜΕ)


Μέτωπο: πρόθεση «μετά» + ώψ (μετά της ωπός) σήμερα λέμε έχω μέτωπο(για φερεγγυότητα) αλλά και αντιμετωπίζω σκληρό μέτωπο με την έννοια της σκληρότητας, εχθρότητας κλπ .
Μετώπη: μπροστινή πλευρά
Παρωπίδες: η πρόθεση «παρά» με την έννοια  δίπλα + ώψ(δίπλα από τα μάτια— δεν βλέπω παρά μόνο αυτό που είναι μπροστά μου— είμαι στενόμυαλος με παρωπίδες.
Ενώπιον : η πρόθεση «εν» + ώψ = μπροστά σε.
Μυωπία :Σε κάποια ηλικία συχνά προσπαθώντας  να διαβάσουμε κλείνουμε ελαφρώς τα μάτια, αυτό το κλείνω ελαφρώς τα μάτια οι Παππούδες μας το εξέφραζαν με το ρήμα «μύω» και αυτό γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν  μυωπία.
Πρεσβυωπία: «Πρέσβης» είναι ο μεγάλος σε ηλικία + ώψ , (δηλαδή η πάθηση που εμφανίζεται σε μεγάλες ηλικίες)

Δημήτρης Βόγγολης

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Προς τι ο πόλεμος κατάργησης της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας;

Η απάντησή μου προς όλους που δολίως προσπαθούν για την αλλοίωση και κατάργηση της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.
Οι πρόγονοί μας, αποτελούσαν από την αυγή του Ανθρώπου, τους ακούραστους δημιουργούς, τους πρωτοπόρους και τους οδηγούς της Ανθρωπότητας. Έχει αποδειχθεί από επιστημονικές διεργασίες ότι η Ελληνική γλώσσα αυξάνει τις διανοητικές ικανότητες και αρετές ,ο Κικέρων είπε ότι αν οι θεοί μιλούσαν, θα μιλούσαν Ελληνικά. Αυτή τη γλώσσα που έχουν θαυμάσει όλοι οι λαοί ερχόμαστε εμείς οι νεοέλληνες και την καταργούμε δια νόμου , καταργούμε την καθαρεύουσα και υιοθετούμε την δημοτική. Όμως η δημοτική δεν αναπληρώνει την καθαρεύουσα και γι αυτό ο νόμος άφησε παράθυρο προσφυγής στην καθαρεύουσα. Η κατάργηση ορισμένων πτώσεων αλλά και η τσαλακωποίηση των τριτοκλίτων ονομάτων , ο γονεύς να γίνει γονιός αλλά στον πληθυντικό να προσφεύγουμε στο τριτόκλιτο γονείς γιατί δεν μπορούμε να πούμε γονιοί ή ο κουρέας ,κουριοί αλλά κουρείς. Μια εξέλιξη γλώσσας δεν επιβάλλεται δια νόμου κάνοντάς τη πιο φτωχή, αλλά εμπλουτίζοντάς τη. Και ενώ σήμερα 2.500 περίπου ξένα πανεπιστήμια διδάσκουν Αρχαία Ελληνικά εμείς τα καταργούμε.
Η μεγάλη Αγγλική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει μαθήματα αρχαίων Ελληνικών, όταν η CIA εκπαιδεύει το προσωπικό της στα αρχαία Ελληνικά, ( Λέτε να είναι τόσο βλάκες;) σε εμάς ούτε εφημερίδες, ούτε ραδιόφωνα μήτε οι τηλεοράσεις κάνουν καμιά κίνηση παρά αποπροσανατολίζουν το λαό με ανόητα πρωινάδηκα, ή ανθελληνικά προπαγανδιστικά έργα και ειδήσεις παραπληροφόρησης. Αυτό που είναι δείγμα κατάπτωσης είναι η κατάργηση του ρ στις λέξεις Χαρακτήρ, Έκτωρ και χωρίς το ρ πώς θα λέμε το δ έ λ ε α ρ ; Τέσσερις ξένοι γλωσσολόγοι που ασχολήθηκαν με την δημοτική γλώσσα επέβαλαν τις απόψεις τους στο Υπουργείο Παιδείας και το παιδαγωγικό Ινστιτούτο επηρεάστηκε και προχώρησε στην υιοθέτηση και εφαρμογή (γιατί Ινστιτούτο χάθηκαν οι Ελληνίδες λέξεις Ίδρυμα ή οργανισμός, ή εργαστήρι;) Είναι λυπηρό για το Υπουργείο Πολιτισμού και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (γιατί όχι Ίδρυμα)
Η Ελληνική γλώσσα είναι εννοιολογική και η μοναδική στον κόσμο που με τις προθέσεις κάνει τις πολυσυνθέσεις και δίδει την ακριβή έννοια της λέξης ,αλλάζει το νόημα πχ το ρήμα θέτω στην πολυσύνθεση έχουμε υποθέτω άλλη έννοια από το θέτω , συνθέτω, παραθέτω, επιθέτω ,αναθέτω, υπερθέτω, καταθέτω, αντιθέτω εκθέτω κλπ, περίπου 200 έννοιες.
Το ρήμα βαίνω στην σύνθεση λέμε κάθε λέξη με το νόημά της ανεβαίνω, κατεβαίνω, υπερβαίνω, παραβαίνω, επιβαίνω, αντιβαίνω κ.α
Ως μαθητής του Έλληνος Λόγου του καθηγητού θεμελιωτή του κώδικος κ. Θ . Σημαιοφόρου δεν εννοώ ούτε την παράφραση μήτε την αλλαγή της εννοίας των Ελληνίδων λέξεων, πχ.
Ο ΟΤΕ στις πληροφορίες όταν το κέντρο είναι απασχολημένο μας λέει περιμένετε στο ακουστικό σας( σε αντικατάσταση του αναμείνατε), λες και το ακουστικό είναι τόσο μεγάλο ώστε να σε χωρεί μέσα γιατί η έννοια του περιμένω εκδηλώνει χώρο, αναφέρεται σε τόπο λέμε θα σε περιμένω στο γήπεδο, ενώ το ακριβές ήταν το αναμείνατε στο ακουστικό σας που δηλώνει τον χρόνο ,δηλαδή αναμένεις έως ότου τελειώσει με τον προηγούμενο συνδρομητή και να σου μιλήσει ή αναμένεις στη στάση το λεωφορείο έως ότου περάσει ο χρόνος.
Αυτά δεν τα έλαβαν υπόψη οι ξένοι γλωσσολόγοι στο παιδαγωγικό ινστιτούτο μας για τα σχολικά βιβλία και με το δίκιο τους γιατί δεν είναι η γλώσσα τους, οι δικοί μας γλωσσολόγοι που πιστεύω ότι υπάρχουν και μάλιστα αξιόλογοι και σπουδαίοι ή δεν μετείχαν ή σκοπίμως αυτοί που τα αποδέχθηκαν είναι ανθέλληνες,
Αυτά τα οποία μιλάμε σήμερα τα μιλούσαν και το 11.800 πχ Αυτά τα κείμενα είναι τα Ορφικά τα οποία έχουν χρονολογηθεί με βάση την αστρολογική χρονολόγηση δηλαδή από την περιγραφή η κοσμολογία μπορεί να προσδιορίσει την χρονολογία και την ημερομηνία.

Έγραφε λοιπόν στην εφημερίδα ΒΗΜΑ ο εκλιπών Μαρωνίτης «Παρακάμπτοντας αν η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι νεκρή γλώσσα ή όχι , υπενθυμίζω και υπογραμμίζω το αυτονόητο. Πρόκειται για γλώσσα αποτυπωμένη μόνο σε κείμενα που κάμποσους αιώνες τώρα δε μιλιέται και από την άποψη αυτή βρίσκεται σε αδράνεια τουλάχιστον στον καθημερινό μας λόγο, δηλαδή σα να είναι ύπνος»
Κοντά στον Μαρωνίτη έρχεται και ο καθηγητής κ.Παπαναστασίου ο οποίος λέει: «Υπάρχουν μαθήματα ανάμεσά τους και τα αρχαία Ελληνικά για τα οποία δεν ξέρουμε ακόμη ούτε ως κοινωνία ούτε ως πολιτεία ούτε ως εκπαιδευτικοί γιατί διδάσκονται»
Ο κ. Νίκος Μουζέλης καθηγητής κοινωνιολογίας στο ΒΗΜΑ λέει πολύ σωστά ότι «δεν μάθαμε αρχαία στο σχολείο διότι εδίδετο βαρύτητα στην εκμάθηση συντακτικών και γραμματικών κανόνων και λιγότερο στην αρχαία Ελληνική Γραμματεία και πολιτισμό.
Και συμπληρώνει ότι όταν άρχισα τις σπουδές μου στο εξωτερικό με ντροπή ανακάλυψα ότι σε σχέση με Άγγλους, Γερμανούς και Γάλλους συμφοιτητές μου, ήμουν τελείως αδαής σε ότι αφορούσε την αρχαία φιλοσοφία και αυτό γιατί οι δικοί μας τα θεωρούν πεθαμένα, ενώ οι ξένοι τα διδάσκονται υποχρεωτικά όπως στην Ολλανδία και Πορτογαλία .
Υπάρχουν και διάφορα άρθρα στα ΝΕΑ της καθηγήτριας του Ιόνιου Πανεπιστημίου κ.Έλλης Γιωτοπούλου – Σισιλιάνου, η οποία γράφει ότι η αρχαία γλώσσα είναι ζωντανή και ότι το μάθημα δεν είναι γλωσσικό είναι διδασκαλία της αρχαίας Γραμματείας δηλαδή του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, αυτό ο Μαρωνίτης το κόβει λέγοντας ότι τα αρχαία είναι νεκρή γλώσσα,ενώ η κ.Γιωτοπούλου λέει ότι είναι ζωντανή ένας από τους δύο έχει δίκιο και έχει δίκιο η κ.Γιωτοπούλου όπως περιγράφει όλες οι πρωτότυπες λέξεις που μιλάμε σήμερα υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα σήμερα έχουμε λιγότερες πρωτότυπες λέξεις ,τώρα έχουμε μερικές χιλιάδες τότε είχαμε εκατομμύρια . Από τότε δεν χάθηκε ούτε ο ουρανός, ούτε η θάλασσα ούτε ο Ήλιος του Απόλλωνος πώς δεν τα μιλάμε , όλες τις πρωτότυπες λέξεις τις διατηρούμε σήμερα στη σύνθεση ή με τα παράγωγα. Κάντε έναν συσχετισμό γλωσσών οι Άγγλοι μιλούν Ελληνικά."The genesis[P1] of classical drama was not symptomatic. An euphoria of charismatic and talented protagonists showed fantastic scenes of historic episodes. The prologue, the theme and the epilogue, comprised the trilogy of drama while synthesis, analysis and synopsis characterized the phraseology of the text. Αλήθεια...Υπάρχει κανείς που δεν κατάλαβε τι έλεγε το παραπάνω άρθρο;
Ο θεμελιωτής του κώδικας του Έλληνος λόγου καθηγητής κ. Σημαιοφόρος μας αποδεικνύει την έννοια της κάθε Ελληνίδος λέξεως και γιατί η γλώσσα μας είναι εννοιολογική.
Αν πάρουμε τις δύο λέξεις –Άνθρωπος και Ελευθερία αναδεικνύουμε τα νοήματα και τον συσχετισμό μεταξύ τους , αλλά και ένα ρήμα που αν στα σχολεία εδιδάσκετο ο κώδιξ θα αποτελούσε το πρώτο θέμα προς εξέταση. Ανάλυση της λέξεως ΑΝΘΡΩΠΟΣ με το Α και το Ν δηλώνεται η αρχική δύναμις και το Ν του νοός άρα η νοημοσύνη ,το ΑΝ σημαίνει και άνω και Ανας σημαίνει και βασιλεύς , και κάθε τι το βασιλικό είναι υψηλής ποιότητος ,υψηλής καταγωγής , υψηλής εννοίας και η διάνοια είναι υψηλής καταγωγής . Η έννοια του Άνα είναι πιο ουρανία από τον γήινο Άναξ που ως επί της γης προερχόμενος από σώμα ή ΚΑΣΑ όπου το το Κ+Σ =Ξ .Το Ξ αν προστεθεί στο Ανα γίνεται Άναξ = κατώτερος του ουρανίου Άνα.Αν πάρουμε τα άφωνα ,Θ,Ρ,Π ανακαλύπτουμε τη λέξη ΘΕΡΑΠΩΝ ή ΘΕΡΑΠΌΣ , ανατρέχουμε στο λεξικό βλέπουμε ότι θεράπων είναι ο υπηρέτης , άρα ο υπηρέτης του νου που θεραπεύει .Με το Θ και το Ρ εύκολα έρχεται στο νου η ΘεωΡία δηλαδή η θέαση των φωτεινών νοημάτων ,που επεκτείνεται επί του πλανήτη μας ως ροή συνεχόμενη.
Πρωτίστως έρχεται η λέξης θορός=σπέρμα αλλά και ΘΟΥΡΟΣ=ΟΡΜΗΤΙΚΟΣ καθώς και ΩΠΌΣ = ΌΨΗ και ο ΛΟΓΟΣ Ή ΟΠΌΣ συναντάται και με Ο και με Ω .
Με αντικατάσταση του Ω με το Ε σχηματίζεται η λέξη ΕΠΟΣ= ΛΟΓΟΣ .
Άρα ο Άνθρωπος δεν είναι ούτε άνω θρώσκων ούτε άνω βόσκων , γιατί το θρώσκω σημαίνει κατοικώ. .. Δημήτρης Βόγγολης

Η γλώσσα είναι πατρίδα Ν.Καζαντζάκης

Η γλώσσα είναι πατρίδα. Ν Καζαντζάκης
Αν ήμουν Δάσκαλος πέρα από το πρόγραμμα του Υπουργείου δια βίου μάθησης, που το άλλαξαν για να ενισχύσουν τον όρο δια βίου φοιτητών (δηλαδή Υπουργείο ΑΠαιδείας) .
Θα έλεγα στα παιδιά : Παιδιά μου μιλάμε και σήμερα όπως οι προ-προ παππούδες μας και μία μία τις λέξεις χωρίς συντακτικό ,γερούνδια και παρωχημένες μετοχές για να μην πελαγώνουν πχ θα έλεγα -σήμερα πήρα των ομματιών μου, στην αρχαιότητα έλεγαν όμμα το μάτι, τα μάτια δηλαδή οιοφθαλμοί λέγονται και –φάεα- που χρειάζονται –φάος-φως για να δουν. Σήμερα λέμε –κατηφής δηλαδή ο κατσούφης –ο έχων «κάτω τα φαέα»
Δεν λέμε τον οφθαλμίατρο «ματογιατρό» ούτε τον φούρνο «ψωμάδικο» αλλά =αρτοποιείο .
Αν πάμε στο κατάστημα τροφίμων και ζητήσουμε ένα ωόν (αυγό)θα μας κοιτάξουν παράξενα, πολύ πιο παράξενα θ ακούσει ένας Γυναικολόγος να του λέει μια γυναίκα πως έχει φοβερούς πόνους στις αυγοθήκες, αντί να χρησιμοποιήσει την αρχαία Ελληνίδα λέξη ωοθήκες που είναι εν χρήσει και σήμερα.
Και το τελευταίο για σήμερα: Ακούγεται παράξενο να ζητήσουμε ένα ποτήρι ύδατος αντί για νερό, να που χάνεται στην ομιλουμένη το νερό και έρχονται οι αρχαίες Ελληνίδες λέξεις για να πούμε : υδραγωγείο, υδρόγειος, υδραυλικός και όχι νερολικός εδώ είμαι σίγουρος πως τα παιδιά θα γελάσουν………..άλλη μέρα άλλα .Δημήτρης Βόγγολης

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

oikologein: Το φαράγγι του Αγιατριαδίτικου ποταμιού και το πέρ...

oikologein: Το φαράγγι του Αγιατριαδίτικου ποταμιού και το πέρ...: Αναμνήσεις και «βουτιές» στο παρελθόν … περπατώντας στα μονοπάτια που διάβαινα παιδί Του Στέφανου Σταμέλλου* ........ ο ...

oikologein: Η περίοδος εκκολάψεων της χελώνας βρίσκεται σε πλή...

oikologein: Η περίοδος εκκολάψεων της χελώνας βρίσκεται σε πλή...: Για τ ον ΑΡΧΕΛΩΝ η περίοδος εκκολάψεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με πολλές μικρές θαλάσσιες χελώνες ( Caretta caretta ) να κάνου...

oikologein: Κατά φαντασίαν ψεκασμοί...

oikologein: Κατά φαντασίαν ψεκασμοί...: ΓΣΧ,. Εδώ και μερικά χρόνια αντικρούω μετά βδελυγμίας (για να μην πω ευτραπελίας) την θεωρία των ψεκαστικών που έχουν αναλάβει τη...