ΕΠΤΑΖΥΜΟ
ΨΩΜΙ
Το ευωδιαστό ψωμί και αφράτο, που ζυμώνεται κάθε Πάσχα στο
Αργυροπούλι είναι το εφτάζυμο. Παιδιά της
πρώτης κατοχής το περιμέναμε πως και πως. Η κυρά Σοφία έδιωχνε τις νύφες από το
σαλόνι και το σταύρωνε τρεις φορές ν αποφύγει τη γλωσσοφαγιά και το κακό το μάτι ,πολλά λέγονται για μάτιασμα και άλλα τέτοια ωραία. Το ζύμωνε εφτά
φορές γι-αυτό και λέγεται εφτάζυμο ,Το σκέπαζε με
μια χοντρή βελέντζα και το άφηνε να υψωθεί.(ανέβει) Η όλη διαδικασία κρατούσε σχεδόν μια μέρα να γίνει αλλά άξιζε τον κόπο γιατί η γεύση και
το άρωμά του σε αποζημιώνει με το παραπάνω.
Δεν
περιέχει μαγιά ή το γνωστό προζύμι που πιάνουμε με αλεύρι, άλλα ένα διαφορετικό
προζύμι που προέρχεται από τη ζύμωση του ρεβιθιού. Αφού πρώτα το ρεβίθι
κοπανιστεί και γίνει σκόνη ανακατεύεται με χλιαρό νερό και από αυτά τα δυο
προκύπτει ένα είδος χυλού. Ο χυλός πρέπει να μείνει στα ζεστά για
τουλάχιστον 8 ώρες και να ανέβει και να αφρίσει. Άρχιζε πάντοτε βράδυ για
να έχει το περιθώριο για το πρωί. Αυτός
ο αφρός που θα προκύψει από τη ζύμωση είναι που
δίνει ώθηση στο ψωμί και φουσκώνει να γίνει ξεχωριστό. Ύστερα αυτό το
φουσκωμένο μίγμα ανακατεύεται με γάλα και αλεύρι για να γίνει ένας πιο πηχτός χυλός ο
οποίος χρειάζεται άλλο ένα δίωρο για να φουσκώσει. Στη συνέχεια προστίθενται σε
αυτό το προζύμι όλα τα υπόλοιπα υλικά και γίνεται το τελικό ζύμωμα και το
πλάσιμο των ψωμιού. Ας δούμε τη συνταγή αναλυτικά για ταψί Νο 36:
Υλικά για 1 καρβέλι μεγάλο
- 50 γρ ρεβίθια στο μπλέντερ
- 1,5κιλά νερό ή γάλα χλιαρό για το ζύμωμα, προτιμήστε το γάλα
- 2,5 κιλά αλεύρι
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 μεγάλο φακελάκι γλυκάνισο
- 400 γρ.ζάχαρη
- Σουσάμι μισό φακελάκι
- Μισή κουταλιά γλυκού πιπέρι,
- αλάτι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου