Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Πατριωτική Συσπείρωση: Διακήρυξη Αρχών

Πατριωτική Συσπείρωση: Διακήρυξη Αρχών: ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ Ποτέ ο Ελληνισμός στην υπέρ τρισχιλιετή ιστορία του δεν αντιμετώπισε ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ όμοια με την ...

Πατριωτική Συσπείρωση: Κάλεσμα

Πατριωτική Συσπείρωση: Κάλεσμα: ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η περίοδος της μεταπολίτευσης μετά από αναρίθμητα εγκληματικά λάθη, εξοργιστικ...

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

TSITSANIS - String Demons [Ta kavourakia]

Η Ιστορία του Χωριού μου 
Αργυροπούλι Λάρισας
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συντεταγμένες: 39°49′34″N 22°18′29″E Το Αργυροπούλι (παλιότερες ονομασίες Ηλώνη και Καρατζόλι) του Δήμου Τυρνάβου, μόλις 13 χλμ από τον Τύρναβο και 29 χλμ από τη Λάρισα.
Πίνακας περιεχομένων [Απόκρυψη]
1 Γεωγραφία
2 Ιστορία
3 Λαογραφία
4 Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Σήμερα το Αργυροπούλι (164μ υψ) κατοικείται από 2.013 άτομα, με κύριες ασχολίες τη γεωργία (αμπέλια, αχλάδια, ροδάκινα, μήλα, καπνά, μποστάνια, αμυγδαλιές και ελιές), την κτηνοτροφία και την ξυλεία. Στο Αργυροπούλι ανήκουν οι οικισμοί Άνω Αργυροπούλι,Λυγαριά και Βοτανοχώρι. 2,5χλμ ΝΔ του χωριού, στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου βρίσκεται το ποτάμι Μάτι με τη λίμνη του, γνωστή ως Γυαλί Αργυροπουλίου Τυρνάβου. Μοναδική φυσική πηγή εναπομείνασα στη Θεσσαλία, με βάθος γύρο στα 6-10 μέτρα να αναβλύζει συνέχεια στον πυθμένα και με τον μύθο ότι μέσα υπάρχει ολόκληρη πόλη με εκκλησία και το Ιερό του Πλούτωνα με δράκοντες που σκάβουν και αναταράσσουν το νερό και επι δεκαετίες κυριαρχούσε ο φόβος στον καθένα που θα επιχειρούσε να κολυμπήσει σ αυτό. Εδώ στο γυαλί του ποταμού Μάτι στις πύλες του Άδη διατραγωδείται ένα ιστορικό και Συμπαντικό ανοσιούργημα. Το μοναδικό στην ιστορία και τον πλανήτη γεγονός το οποίο επιχειρώ (Δημήτρης Βόγγολης) να αναδείξω γιατί διέφυγε; Από την Ελληνική και παγκόσμια διανόηση από την Αυγή του Ανθρώπου, που στέρησε την Μερόπη να προσφέρει το προνόμιό της τον Έρωτά της στον Σίσυφο, να τον ανεβάσει στα φτερά της ,να τον κάνει όμοιόν της, δηλαδή γνώστη της Αλήθειας, σοφό και δημιουργό να συν τήξουν το φωτεινό και αήττητο δίπολο Άνδρα-Γυναίκα. Να ανεβάσουν από κοινού τον πυρωμένο βράχο στην κορυφή του βουνού που είναι κρυμμένη η αλήθεια. Στο ψηλότερο σημείο που θεάζεται ο κόσμος.Ενδεικτικό της θεϊκής αποστολής του Ανθρώπου. Ο Σίσυφος γιος του Αιόλου και της Εναρέτης, πρώτος βασιλιάς της Κορίνθου, ήταν ο εξυπνότερος και ο δημιουργικότερος Άνθρωπος της εποχής του. Ο Σίσυφος παρά τις εντολές του εξουσιαστή θεού, βοήθησε τους Ανθρώπους και τιμωρήθηκε από τον Δία να κουβαλά τον βράχο μέχρι την κορυφή του βουνού, που πριν φθάσει πάντα κατρακυλά μέχρι τα ριζώματα του βουνού και να επαναλαμβάνεται στο διηνεκές. Η Μερόπη θεά και Μούσα του έρωτα είχε την εντολή από τις πέραν του Ολύμπου θεϊκές δυνάμεις να παντρευτεί τον Σίσυφο τον πρώτο , έξυπνο και δημιουργικό άνδρα της εποχής της.Η Μερόπη έχει εμφυτευμένο μέσα της το θείο χάρισμα να εκπέμπει τη σαγήνη της θεϊκής θηλυκότητά της και να είναι χωρίς όρια ποθητή.
Το δίπολο Σίσυφου –Μερόπης αποτελεί την κορυφαία αλληγορία ,κρυμμένη στην αχλή του Μύθου.Εδώ στο γυαλί στο Ιερό του Πλούτωνα(Άδη) η εξυπνάδα του Σίσυφου και η σοφία της Μερόπης ξεγέλασαν τον Πλούτωνα και επέτρεψε στον Σίσυφο να ανέβει για τρείς μέρες στον άνω κόσμο και να γυρίσει,πράγμα που ο Σίσυφος δεν έπραξε και δεν επέστρεψε ποτέ στον Άδη..Πηγή: Gerand Lucas Institut fernand Courby.
Maison de lOrient LYON μετάφραση από τα Γαλλικά Βάγιας Ντρογκούλη-Ξυνοπούλου  και Πρβλ. B.Helly. Το γυαλί έχει έκταση 250στρμ, αποτελεί τον πυρήνα οικοσυστήματος με πλούσια χλωρίδα (πουρνάρι, παλιούρι, αγριελιά, παπαρούνα, χαμομήλι, μολόχα, βάτος κ.α.) και πανίδα (κεφαλόπουλα, καραβίδες, χέλια, λεπιδόπτερα, υμενόπτερα, ορθόπτερα, δίπτερα,στα παλαιά χρόνια υπήρχε η ονομαστή Τούρνα σπάνιο ψάρι καθώς και βίδρες ακόμη σπανιότερο είδος κ.α.).
Η λίμνη γυαλί,φιλοξενούσε στο οικοσύστημά της την σπάνια στο είδος Ασημένια Πάπια το αργυρό πουλί εκ της οποίας έλαβε το όνομα το χωριό και η οποία αποτελεί το έμβλημα,σύμβολο του Χωριού.
Η πρόσβαση στην πηγή επιτυγχάνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Το Μάτι πηγάζει από τους πρόποδες της Μελούνας και μετά την ένωση του με τον Πηνειό, έχει μήκος 12 χλμ περίπου. Η παλιά κοίτη του ποταμού, Μάτι, προσφέρεται για περιπάτους και ερασιτεχνικό ψάρεμα καραβίδας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής (πολιούχος) στην πλατεία του χωριού (1884, της Ανάληψης στον τύπο της βασιλικής 2 χλμ από το Αργυροπούλι στις όχθες του ποταμού με τις ονομαστές Ντριστέλες και τον παλαιό μύλο όπου στην κατοχή προμήθευε με καλαμποκάλευρο την περιοχή και πιο πάνω οι γεφυρούλες με τους καταρράκτες, του Αγίου Δημητρίου στο Νεκροταφείο δωρεά Αδελφών Φουρτούνα εξ Αμερικής και της Αγίας Παρασκευής (19ος αι., στον τύπο της βασιλικής) σε λόφο πάνω από τον οικισμό Μωραϊτη, του προφήτη Ηλία στις Γελαδαρές απ’όπου η θέα στον κάμπο είναι γοητευτική . Το πέτρινο γεφυράκι Μωραΐτη κατασκευασμένο το 1908 επί προεδρείας Αποστόλου Γ. Βόγγολη συνδέει το χωριό με την ομώνυμη περιοχή.Κάτω από το γεφυράκι στην παλαιά εποχή όπου ο Καναράς είχε νερό, με τη διάνοιξη κατάλληλης στέρνας,σχημάτισαν υπό μορφήν Πισίνας, το πρώτο φυσικό κολυμβητήριο και μετά στη Δέση αλλο σημείο πιο πάνω στην περιοχή Κεραμίδα, Φυσικά και τα δύο κολυμβητήρια λειτούργησαν μόνο για αγόρια. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας διατηρείται τζαμί στην περιοχή Γκουτσιασμέ με μιναρέ, όπου υπάρχει και πέτρινη βρύση.
Δημήτρης Βόγγολης
Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

κανάλι μου

Η μοίρα του Ερντογάν
 Πραξικοπηματική Οπερέτα 
Στις 16/07/2016 είχα εκτιμήσει την κατάσταση με το ακόλουθο κείμενο:

Εκ του αποτελέσματος του πραξικοπήματος  δεν είναι διόλου απίθανο, εσωτερικές δυνάμεις  προσκείμενες στον Σουλτάνο να στήσαν   παγίδα και οι πραξικοπηματίες  να βρεθήκαν σε άκαιρη ώρα εκ συγχύσεως  με τα άρματα στις πλατείες  χωρίς σχέδιο δράσης.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι  δεν μπορούσαν να δράσουν καταλυτικά.
Είναι δε αξιοπερίεργο  γιατί  η ομάδα κρούσεως έφθασε στο Ξενοδοχείο του Σουλτάνου ,τον οποίο έπρεπε πρώτον να συλλάβουν , αφού είχε αποχωρήσει;
Και γιατί τα δύο πολεμικά αεροσκάφη  των πραξικοπηματιών δεν κατέρριψαν τον Σουλτάνο ενώ  ίπταντο  παράλληλα ;
Και εφόσον  γνώριζε ο Σουλτάνος ότι το αεροδρόμιο Ατατούρκ  είχε καταληφθεί από τους  πραξικοπηματίες πώς  επιχείρησε να προσγειωθεί εκεί.
Ερωτήματα που αν  η όλη οπερέτα  δεν είναι οπερέτα  ίσως είναι ο καπνός  που  αργά η γρήγορα    ο Σουλτάνος θα έχει την  ίδια μοίρα με εκείνη του Τσαουσέσκου
Μετά από τις παραπάνω προσεγγίσεις  έρχεται και η επιβεβαίωση του έγκριτου δημοσιογράφου του politico  Ράιαν Χιθ να με δικαιώσει  με το άρθρο του :Μια άλλη άποψη υιοθετούν κάποιοι Τούρκοι. Πηγή : Analysts for Change,16/07/2016

Δημήτρης Βόγγολης

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Γράμματα Σπουδάματα:Κώστας Ζουράρις

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΜΑΤΑ-Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ-ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟ ΘΑΥΜΑ

Πατέλης Δημήτρης

Πύλη των Φίλων : Μετά την Βαρσοβία, η Άβυσσος;

Πύλη των Φίλων : Μετά την Βαρσοβία, η Άβυσσος;: Μετά την Βαρσοβία, η Άβυσσος; του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη Ο κόσμος έχει πάρει, από χρόνια, έναν παραληρηματικό δρόμο αλλά, μετά την Βαρσ...

AΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ - ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΖΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ 21.02.2013

ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ - 04.12.2012

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ & ΠΥΡΡΑ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΛΦΑΒΗΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ

ΠΕΡΙ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

ΦΟΡΕΙΣ ΥΨΙΣΤΩΝ ΝΟΗΜΑΤΩΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ

Αίγλη - Ερύθεια - Αρέθουσα (ονόματα Εσπερίδων)

Η αθάνατος κεφαλή της Λερναίας Ύδρας

Μήλα Εσπερίδων: Το έσω πύρ των σωμάτων

FOCUS LIVE 10/07/2016 ΜΕΡΟΣ 1

FOCUS LIVE 10/07/2016 ΜΕΡΟΣ 2